V centru Opočna lemuje Nádražní ulici nové stromořadí. S výsadbou zeleně pomáhali místní školáci

14. listopad 2022 09:53

Nádražní ulici v Opočně na Rychnovsku, vedoucí od náměstí k nádraží, lemuje nová alej. Některé původní stromy tam totiž byly poškozené, některé chyběly už z doby dřívější a vedení města se tak rozhodlo k celkové výměně. Veškeré práce město vyšly na zhruba 800 tisíc korun, necelého půl milionu pokryjí dotace.

„Vidíte tady vyhnilé kmeny, docela značně. Povrchové rány, trhliny, také napadené hnilobou,“ vedoucí oddělení životního prostředí na městském úřadě v Opočně Jaroslav Koudelka ukazuje, jak byly stromy napadené.

Čtěte také

Různé defekty měla asi čtvrtina vzrostlých stromů. „Ta alej byla neúplná a my jsme pátrali, sami nepamatuje, kdy se vysazovala. Ale bude minimálně 40 až 50 let bude stará. Což už je v městském prostředí alarmující.

Třiadevadesát javorů teď ve dvou etapách nahradilo sedmasedmdesát platanů javorolistých.

„On je odolný vůči znečištění ve městě. Tady máme sazenici tři metry vysokou, ostříhaná koruna. Usadíme do země, zaboucháme tři kůly jako oporu, okolo přijde zavlažovací miska, ta se zahází hlínou. Na to přijde štěpka nebo mulč, vysvětluje výsadbu vedoucí prací Martin Svozil.

Čtěte také

V rámci přírodovědných praktik si sázení stromů mohly zkusit i děti z místní základní školy. Jako první si práci s krumpáčem vyzkoušela Aneta. „Není to ale poprvé, co ho držím v ruce. Už jsem s ním na táboře v Maršově kopala nějaké díry. Na totemy.

„Děti jednak uvidí, jakým způsobem se stromy vysazují, a také jednotlivé druhy stromů se přitom učíme poznávat. A potom také mohou sledovat, jak to poroste, až budou chodit kolem, míní učitelka z opočenské základní školy Lenka Radochová.

Nové stromy by měly v Opočně na Rychnovsku vydržet zhruba 40 let. Ty staré, pokácené, místní technické služby prodají jako palivové dřevo.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související