V centru Hradce Králové pokračují práce na křižovatce Fortna. Od září by se tam měla vrátit MHD

5. srpen 2022 07:58

Pátým měsícem pokračuje přestavba důležité dopravní křižovatky Fortna v centru Hradce Králové. Místo nebezpečného křížení ve tvaru T bude na místě kruhový objezd. Současně město opravuje i přilehlý Moravský most. Stavbaři teď už oblast začínají finálně připravovat na to, aby se tam od září mohly vrátit alespoň vozy městské hromadné dopravy.

Čtěte také

„Montujeme nahoru, nad ten kruhový objezd, trakční vedení pro trolejbusové linky,“ ukazuje stavbyvedoucí ze společnosti Elektrizace železnic Juraj Leco.

Stavbařům ještě zbývá položit asfalt, aby tudy od září mohla znovu jezdit městská hromadná doprava. Současně město opravuje i přilehlý Moravský most.

„Oprava Moravského mostu bude dokončena ke konci měsíce září. Zatím ty práce probíhají podle plánu, v současné chvíli je již jedna polovina mostu opravena.

V centru Hradce Králové pokračují práce na křižovatce Fortna

A během srpna už byla zahájena oprava jeho druhé části, popisuje mluvčí města Hradec Králové Kateřina Rohlíčková.

Čtěte také

Přibližně do konce roku pak ještě musejí stavbaři dokončit okolí křižovatky, až poté tudy znovu budou moci projíždět i osobní auta. Oprava Moravského mostu vyjde na 22 milionů korun.

U křižovatky Fortna se původní cena 52,5 milionu korun nejspíš zvýší. „S vícepracemi a s ohledem na lokalitu této stavby se s navýšením počítá, ale nemělo by být nějak neúměrně vysoké vzhledem k vysoutěžené částce. Vícenáklady vznikly především proto, že se stavba nachází v archeologicky bohatém území. Právě na místě, kde stojíme, pod kruhovým objezdem křižovatky Fortna, se našly archeologické nálezy, byly zde historické hradby. Pracovníci museli na místě strávit více času a zajistit větší rozsah výkopů.

Čtěte také

Strážníci musejí stále řešit neukázněné řidiče a chodce, kteří přes zákaz procházejí nebo projíždějí stavbou.

„Stále se s takovými setkáváme. Lidé by si měli uvědomit, že nejen, že je zakázáno procházet stavbou, ale že také ohrožují sebe a svoji bezpečnost. A samozřejmě přidělávají práci i stavebníkům, kteří musejí dávat pozor, aby se takovým lidem nic nestalo, říká mluvčí hradecké městské policie Eva Kněžourová.

V centru Hradce Králové pokračují práce na křižovatce Fortna

I když to podle ní už nejsou desítky případů jako na začátku uzavírky, stále se každý den najde několik lidí, kteří si tak vyslouží pokutu.

Rekonstrukce křižovatky Fortna - objízdné trasy
autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související