V bývalém ateliéru řezbáře a léčitele Břetislava Kafky v Červeném Kostelci vzniká moderní kaple

25. duben 2022 07:58

V přebudovaných ateliérech Břetislava Kafky v Červeném Kostelci na Náchodsku vzniká nová kaple Neposkvrněného srdce Panny Marie. Ta je součástí nově vytvořeného Centra oblastní charity na léčbu bolesti. Kaple je doplňkem nejen pro personál, ale i pro kohokoliv, kdo duchovní podporu v těžkých životních chvílích potřebuje.

Vešli jsme do kaple a Michal Ježek se nejdříve shání po ovladači. Stojíme v moderním prostoru, který, když se řekne kaple, ji příliš nepřipomíná. A Michal Ježek je jeho autorem.

Čtěte také

„Ano, mým koníčkem je soudobá sakrální architektura. Ale samozřejmě se inspiruji také v minulosti. A tato kaple byla krásná svým zadáním, protože společným jmenovatelem kaple je spolu se zdejším domem, tišení bolesti. Tím jsme se nechali inspirovat při návrhu.“

Před námi je v čele místnosti velký kříž, který je zabudovaný do zdi a je prosvětlený. Před ním se nachází kamenný oltář. „Je to samozřejmě pískovec. V čele je skutečně zapuštěný světelný kříž, který znázorňuje ukřižování Krista a zároveň tím světcem, který je také v kapli znázorněn, je svatý páter Pius z Pietrelciny, který se spolupodílel na Kristově bolesti.

Vše je prosvětleno, takže hodně viditelné. Ale když mluvíme o světle, tak bychom mohli přejít na druhou stranu, kde se nachází prostor s červeným světlem, nad kterým je socha, která nás zase vrací do historie. To je ono spojení minulosti a současnosti.

Čtěte také

„To je svatostánek, u kterého je symbolika taková, aby se to propojilo se světelným křížem, tak dvířka jsou z červeného skla a na svatostánku je socha Panny Marie. Je to dřevořezba pocházející z ateliéru Břetislava Kafky, který tuto budovu původně vlastnil.

Přecházíme k Veronice Svobodové, která je tady s námi, je to zdejší staniční sestra. Jak bude fungovat provoz v této unikátní kapli? „Kaplička funguje pro kohokoliv zvenčí, ale současně i pro nás, jako personál. Je to pro nás určité povzbuzení i jistý způsob relaxace, když přijedeme od našich pacientů. Je to pro nás veliká pomoc.

Čtěte také

Znamená to, že i pacient sem může kdykoliv přijít a zastavit se v kapli na potřebnou dobu? „Určitě, chodí sem za námi i příbuzní našich pacientů. Zrovna včera se přišla jedna pacientka zeptat, jestli by se zde také mohla zastavit. Je to opravdu využíváno kýmkoliv, dodává Veronika Svobodová.

Poslední dokončovací práce v moderní kapli Neposkvrněného srdce Panny Marie v přebudovaných ateliérech Břetislava Kafky v Červeném Kostelci na Náchodsku budou mít na starosti skláři. Ti by měli mít vše hotovo do konce dubna.

Břetislav Kafka
byl český sochař a řezbář, známý jako hypnolog, léčitel a badatel v oblasti parapsychologie. Ve své nejznámější knize Nové základy experimentální psychologie tvrdí, že svými experimenty dokázal, že duševní vlastnosti a schopnosti člověka jsou mnohem vyšší, než jsme si dokázali představit.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související