V Broumově se v pondělí definitivně rozhodne o ceně tepla dodávaného městskou společností

21. leden 2022

Zákazníky Tepelného hospodářství Broumov překvapil na začátku roku dopis o razantním navýšení ceny tepla. Městská společnost v něm odběratelům oznámila, že za teplo budou platit téměř třikrát tolik než doposud. Jak to bude ve skutečnosti přitom zatím jasné není. Podle vedení města se o definitivní ceně teprve bude jednat. 

Čtěte také

„Byl to tedy nesmírný šok," popisuje svoje pocity při otevření dopisu o změně ceny za dodávky tepla Marie Dvořáčková, která je předsedkyní Sdružení vlastníků jednotek jednoho z broumovských bytových domů.

Doteď tam lidé platili za kilojoul 580 korun, nově to mělo být 1642 Kč. „Tahle cena je pro ty lidi likvidační. Aby někdo za 28 metrů čtverečních platil 7 až 8 tisíc měsíčně. Když tam bydlí důchodci a starodůchodci."

Oficiální dopis odběratelům s navýšením ceny zaskočil i samotné vedení města.

Čtěte také

„Ta cena nás překvapila také, protože vedení města s ní nebylo obeznámeno," říká místostarosta Kamil Slezák z TOP 09.

Odběratelům, mezi které patří například i školy nebo třeba nemocnice, obratem přišel další dopis. Jednatel společnosti Tepelné hospodářství v něm oznámil, že navýšení ceny může být nižší, na 950 korun za kilojoul. I to je přitom proti současnému stavu zdražení o 60 procent.

Ani tahle cena přitom není definitivní, říká Kamil Slezák. „Protože budeme jednat o ceně tepla pro rok 2022 až 24. ledna na řádném jednání valné hromady."

Čtěte také

Jednatel Tepelného hospodářství Broumov Josef Vlček odmítl situaci komentovat. Jím vedená firma dosud nezajistila prodloužení dlouhodobé smlouvy na dodávky zemního plynu. Ty jsou zatím domluvené jen na několik dalších týdnů. Úplné přerušení dodávek tepla ale podle místostarosty Slezáka nehrozí.

„Nabídky samozřejmě dostáváme. Jde o to, abychom nakoupili za příjemnější cenu než jaká je v současné době."

Zatím město své společnosti finančně pomůže, třeba odložením splátek nájmu. Jasněji o ceně tepla bude po zmiňované pondělní valné hromadě Tepelného hospodářství Broumov, kde se podle zástupců města bude jednat také o případných personálních změnách.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.