V Borovnici u Nové Paky roste unikátní replika větrného mlýna. Pracují na ní i středoškoláci

13. listopad 2019 11:56

Unikátní replika větrného mlýna vyrůstá v obci Borovnice na Novopacku. Je hotova hrubá stavba a do příchodu zimy skončí venkovní práce. Na obnově mlýna spolupracuje spolek a obec s několik krajskými středními školami, které mají co do činění s prací se dřevem. Celkové náklady, včetně parkoviště a vybavení, přesáhnou 3 miliony korun.

Učitel odborného výcviku Zdeněk Byčiště společně s žáky z novopacké střední školy pracují právě přidělávají prkna ve spodní části mlýna.
„Jelikož je to takto dané těmi přesahy, tak musíme začít zdola, udělat spodní patro a postupně postupovat k vršku.

Čtěte také

Čas je tlačí, do příchodu zimy chtějí mít všechny venkovní práce hotové.
„Musí se udělat opláštění, aby dovnitř nepršelo a dodělat podlahy a olištování. A další doplňky, jako například schodiště, to se bude dělat už potom na dílně. Potřebujeme dodělat okna a dveře, aby se to na zimu mohlo uzavřít."

Martin, žák třetího ročníku, zatlouká hřebíky a stěžuje si na nepříznivé počasí.
„Je zima. Kdyby bylo teplo, tak by se dělalo asi líp. Ale jde to. Zkrátíme teď prkna a uděláme podlahu. Zapadá to do sebe, je tam péro a drážka."

Dlouho byly problémem peníze

Stavbaři proto v roce 2009 nejprve vybudovali základy, pak se čekalo.

Čtěte také

Na stavbu každý den dohlíží předseda spolku Větrák Jiří Chvojka, který usiluje o obnovu mlýna už 16 let
„Bude to zatím jediný takový mlýn v Čechách, protože tento typ tady není, celodřevěných německých nebo lužických větrných mlýnů. Vrátí se nám s ním taková identita naší vesnice. Už mě to těší, protože mi to připomíná dobu, kdy jsme jezdili ze školy a všichni jsme utíkali k oknu a dívali se, jak se nám točí větrák."

Původní větrný mlýn ze 40. let 19. století stál nad obcí do roku 1968. Jeho replika nevzniká na stejném místě, ale asi o kilometr vedle v lokalitě Třešňovka, kde bude lépe vidět a bude přístupnější všem zájemcům.

Funčkní replika větrného mlýna v Borovnici by měla zahájí provoz v květnu příštího roku.

Spustit audio

Související