V Blešně v bouři spadl topol s populárním čapím hnízdem

24. září 2010

Bouře doprovázená deštěm a větrem v pondělí večer poničila také populární čapí hnízdo v Blešně na Královéhradecku. Na torzu topolu v těsném sousedství hlavního silničního tahu mezi Hradcem Králové a Ostravou žili čápi desítky let, strom však nevydržel nápor větru a i s hnízdem spadl. "V hnízdě bylo pět vajec, tři z nich se pádem rozbila. Zbývající dvě jsem převezl do líhně dvorské zoologické zahrady," řekl dnes ČTK David Číp ze Záchranné stanice pro ohrožené živočichy v Jaroměři na Náchodsku. Podle něj je pravděpodobnost, že se z vajec vylíhnou čápi, nízká, jasno by mělo být do tří dnů. Čapí pár, který v Blešně hnízdil, se podle Čípa pohybuje zřejmě v okolí obce, letos však již hnízdění nestihne.

Ochránce přírody z Jaroměře povolali do Blešna tamní obyvatelé. "Strom byl již vykotlaný, asi proto to spadlo," řekla dnes ČTK žena z Blešna.
Motoristé, kteří směřují po hlavní silnici, ani obyvatelé obce by však o oblíbenou atrakci, kterou je výhled na čapí rodinku, nemuseli přijít. Ochránci přírody se společně s obcí chtějí pokusit čapí hnízdo obnovit. "Ještě letos chceme na místo umístit dřevěnou hnízdní podložku, na kterou položíme zbytky starého hnízda. Čápi už letos hnízdit nebudou, ale příští rok by se mohli do Blešna opět vrátit," řekl Číp. Podle něj by podložka se zbytky hnízda mohla být umístěna v koruně břízy, nedaleko od původního hnízda, záleží však na jednání s majitelem pozemku.
Podle odhadů ochránců přírody je na území Královéhradeckého kraje zhruba 150 až 200 čapích hnízd.

Logo
Spustit audio