V Bílé Třemešné se pustili do úprav školy. Bude bezbariérová, nízkoenergetická a bezpečnější

17. duben 2018 09:00

V Bílé Třemešné nedaleko Dvora Králové se rozhodli pro rozsáhlé úpravy v místní škole. Vybudují nové křídlo, které na první pohled bude architektonicky ladit s původní budovou z roku 1932 a přitom bude plné moderních technologií. Radnice získala dotaci a celkově zaplatí za nové čtyřpodlažní křídlo budovy téměř 80 miliónů korun.

Už jen sama výše investic stojí za pozornost - něco z plánované částky kolem 77 miliónů se ještě možná podaří ušetřit díky soutěži, 69 miliónů by měla pokrýt dotace.

Ale i když má obec ušetřené peníze, tak to podle nezávislého starosty Štěpána Čeňka nebylo jednoduché rozhodování: „Bylo několik jednání, kdy jsme samozřejmě museli přesvědčovat nejen zastupitele, ale i sami sebe. I já jsem z počátku nebyl velkým zastáncem této varianty a hledal jsem jiná řešení, která budou z pohledu obecních financí přijatelnější.“

Znuděný student

Postupně se ale názory sbližovaly a nakonec došlo ke shodě na této variantě, mimochodem předložené ze všech nejdřív. První podklady navrhl ředitel školy Emil Kudrnovský už v roce 2015.

V novém čtyřpodlažním pavilonu odborných učeben budou dílny na výuku pracovních činností a speciální počítačové, jazykové, chemicko-fyzikální, zeměpisné nebo přírodopisné učebny. V posledním podlaží se pak podle ředitele chystá další specialita.

prvňák

Takzvaný cvičný byt, kde budou šicí stroje a zejména kuchyňka, kde se budou moci žáci učit vařit. Což i kluci od nás ze školy velmi rádi dělají,“ upřesňuje Emil Kudrnovský.

Nová budova v duchu prvorepublikové architektury bude bezbariérová s výtahem, nízkoenergetická a také bezpečnější - obě křídla dostanou jeden nový společný vchod.

kreslit

Systém jednoho vchodu po všech těch kauzách co se dějí ve světě, je z hlediska bezpečnostního lepší. Vždy se lépe zajistí ten jeden hlavní vchod,“ doplňuje Emil Kudrnovský.

K tomu hned vedle nové budovy geopark, školní sad a přírodní učebna, říká Emil Kudrnovský. Škola bude dál a podle ředitele ještě o něco víc plnit i určitou roli komunitního centra - po skoneční vyučování se její dveře nezavírají, dál funguje tělocvična nebo různé kroužky, jednou z vizí je i zpřístupnění školní knihovny pro veřejnost a postupné spojení s knihovnou obecnou.

Pracovat se bude za provozu - činnost školy nebude po dobu výstavby téměř nijak omezena.

A termíny? 20. dubna chce obec otevřít obálky s nabídkami výběrového řízení a s vítězem podepíše smlouvu s datem, které je dáno dotačním orgánem: stavba musí být dokončena a předána do užívání 28. června příštího roku.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související