V Archeoparku u Hradce Králové lze nahlédnout do obydlí i hrobů pravěkých lidí

16. leden 2013

Ve Všestarech u Hradce Králové dnes archeologové poprvé představili unikátní muzeum pravěku. V takzvaném Archeoparku se návštěvníci dozví, jak pračlověk žil, kde bydlel i jaké nástroje používal. Projekt vznikal více než rok.

Archeopark je rozdělen na vnitřní a venkovní část. Uvnitř muzea návštěvník postupně projde tři patra, tematicky rozdělená na podsvětí, život a nebe. Podsvětí je zařízeno jako jeskyně s nástěnnými malbami.

„Všechno jsou předlohy z francouzských nebo španělských jeskyní. Teď se nacházíme v zahraničním fenoménu, to je megalitická hrobka, ve kterých se skutečně pohřbívalo, dokonce i opakovaně. My jsme to tady vyřešili tak, že vždycky ve stěně té megalitické hrobky jsou konkrétní ukázky způsobů pohřbívání na našem území,“ přiblížil archeolog Radomír Tichý, který je odborným garantem celého muzea.

Dominantou prostřední části interiéru je velký model pravěké krajiny o rozměru osm krát tři metry, zaujmou ale i drobnosti, jako repliky keramiky, nástrojů nebo kostí.

V kůži pračlověka i archeologa

Venku návštěvníci narazí na obydlí pravěkých lidí. Vše je v reálné velikosti, takže si mohou představit, v jakých podmínkách pračlověk žil. V domech jsou hliněné podlahy a do budoucna by se měly objevit i pícky.

Ve venkovní části si také mohou zájemci na vlastní kůži vyzkoušet, co obnáší práce archeologa. Záměrem totiž bylo nabídnout co nejvíce interaktivní prohlídku.

„Chtěli jsme, aby to zde vypadalo, jako kdyby archeolog právě odešel na polední pauzu, aby to pro návštěvníky představovalo archeologický výzkum. Jsou připravené jámy, které ještě zaplníme, zasypeme hlínou, a necháme tady návštěvníky hrát si pod odborným dozorem na archeologii,“ uvedl archeolog Václav Drnovský.

Pro veřejnost bude ve Všestarech otevřeno každý víkend, poprvé tedy příští sobotu 19. ledna. Pro školní exkurze budou vyhrazeny všední dny.

Výstavba Archeoparku začala na podzim roku 2011 a celkem stála 47 milionů korun, přičemž značnou část pokryly dotace z evropského operačního programu Severovýchod.

autoři: ova , krw
Spustit audio