V 85 letech zemřela herecká legenda Luděk Munzar

26. leden 2019 10:16

V sobotu ráno postihla Českou republiku smutná zpráva. Do hereckého nebe odešla legenda, herec Luděk Munzar. Bylo mu 85 let. O smutné události informovala agentura aktu.cz a další zdroje. Životopis tohoto zasloužilého umělce by vydal na několik fasciklů.

Přestože se narodil v Nové Včelnici, od raného dětství vyrůstal ve Smiřicích nedaleko Hradce Králové a dle svých vlastních slov se cítil být pravověrným "Votrokem".

I když v mládí holdoval fotbalu, jistě by se uplatnil i jako překážkový běžec, neboť mu život připravil překážek víc než dost.

Ve zralém věku osmdesáti let však nikterak nezahořkl a jeho vyprávění bylo vždy plné moudrosti i nadhledu.

V roce 2012 byl Luděk Munzar oceněn Thálií za celoživotní herecké mistrovství.

Luděk Munzar ve studiu při natáčení pořadu Okouzlení slovem

Absolvoval Vyšší hospodářskou školu v Hradci Králové. V letech 1952 až 1956 studoval herectví na pražské DAMU. Po ukončení studia nastoupil na sezónu do Městského oblastního divadla v Mladé Boleslavi. Od října 1957 byl angažován jako člen činohry Národního divadla v Praze.

Úspěšně pracoval také v dabingu a v televizi. Svůj hlas propůjčil zejména americkému herci Paulu Newmanovi.

Do paměti televizních diváků se zapsal především jako průvodce televizními cykly scénáristy a režiséra Bedřicha Ludvíka ROZHLÉDNI SE, ČLOVĚČE, PAMĚT STROMŮ a ZPÁTKY K PRAMENŮM.

Luděk Munzar je také autorem knihy Když jsem to slíbil o svém vztahu k létání a knihy říkadel S vůní vánku po heřmánku věnované své vnučce Aničce.

Nikdy se netajil svou slabostí pro rozhlas a účinkoval v řadě rozhlasových pořadů.

Luděk Munzar
autor: baj
Spustit audio