Už nikdy nesním žádné linecké kolečko. Kvůli Floriánovi. Omeletky Haliny Pawlowské

8. srpen 2021

Omeletky dnes budou servírovány s různorodou náplní. Půjde o směs lásky člověka ke zvířeti, o trochu smutku, o trapné situace, o nemožná překvapení, ale hlavně o krásné chvíle se zvířecími parťáky.

Dnešní Omeletky inspirovala smutná událost. Mému kamarádovi totiž umřel psí kamarád. Byl to francouzský buldoček a jmenoval se Florián, vypráví Halina Pawlowská.

Můj kamarád ho živil velmi zdravě, ale jednou za měsíc mu dovolil zhřešit. Jeli jsme vždycky do kavárny a tam pod zahradním slunečníkem jsem Floriánovi po kouskách dávala linecký koláček s rybízovou marmeládou. Na jeho počest jsem se zařekla, že už ani já nikdy nesním žádné linecké kolečko, a že můj závazek se týká i Vánoc.

Velká zvířecí rodina

A který zvířecí přítel dělá společnost herečce Daně Batulkové? „Doma mám takový psí pečovatelák. Mám tři psy, což je moc fajn, ale chybí mi pořád jedna ruka,“ směje se.

„Nejstarší je 17letý jezevčík Hubert, potom je 11letá maďarská ohařka Vyžla. A pak jsem zdědila francouzského buldočka Šášu, té je sedm. A já se starám. Ráno nakrmím, rozdám léky, večer nakrmím, rozdám večerní léky, a pak se spolu díváme na detektivky.“

Psí příběh

Obklopen zvířaty žije i režisér  František Brabec, jehož film o psovi Gumpovi, který učí lidi žít, právě běží v kinech. A tak mu Halina Pawlowská zavolala a zeptala se, jaké bylo natáčení.

„Podmínka našeho producenta byla, aby šlo o autentické psy. Všichni psi tedy byli z útulku. Bylo to ale o velké trpělivosti. Nechali jsme je totiž žít svým psím životem a čekali jsme na výkon. Střihač pak z natočeného materiálu vybral to, co jsme potřebovali.“  

Výhodou bylo, že všechny psy si během natáčení nebo po něm adoptovali členové štábu nebo lidi, kteří se kolem filmu pohybovali.

V Omeletkách ještě zazní povídka Haliny Pawlowské Doufám. Skvělé filmy doporučí herec Václav Šanda. Na závěr přidáme recept na houbový koláč s polníčkovým salátem.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související