Už jste slyšeli o světelném koření? Je to rostlina budoucnosti, ačkoliv v Číně se používá od pradávna

22. duben 2017

Světelný kořen je chutná a výživná zelenina. Hlízy obsahují škrob, bílkoviny, tuk, amylázu, aminokyseliny, saponiny, polysacharidy, slizové látky, vitamíny a 31 různých stopových prvků. Jeho léčivé účinky však nespočívají jen v hojnosti a měřitelnosti obsažených látek a v jejich vyváženém poměru, nýbrž především v tom, že hlíza obsahuje vysoký a jedinečný potenciál světelného éteru.

Romana Pacáková zajela do Bohuslavic nad Metují na zahradu Jarmily Habrové, která světelný kořen pěstuje, aby se o něm dozvěděla víc.

„Světelný kořen byl zhruba před 100 lety dovezen z Číny do Německa. A já jsem se v Německu učila sázet. První rok sázíme pacibulky z té sadby. Potom nám vyroste ten velký kořen, který krájíme a vršek je dobrý na sázení a spodek na konzumaci," říká Jarmila Habrová.

Čtěte také

Stojíme u dřevěné bedny, která vypadá trochu jako kompost.
„Je metr vysoká, je to ohrada, která je do 80 centimetrů zaplněna pískem. Následně je tam sláma a nahoře 5 centimetrů zeminy. A teď budeme sázet kořeny."


Nejlepší hnojivo je láskyplný lidský pohled. Zpočátku, kdo šel kolem, tak musel povinně obdivovat. A to mi vyrostly kořeny hodně velké.Směje se Jarmila Habrová, pěstitelka světelného kořene

Proč je tam tolik písku?
„V písku je kořen chránění a nemusí růst do dvoumetrové hloubky. Když jej dáte normálně na záhon, tak vyroste do dvoumetrové hloubky. Nahoře je úzký, tady je srdíčko. Sází se naplocho a dolů znovu vyroste nový kořen. Čili, čím je víc dole, tak tím je silnější. Sázíme zhruba 10 centimetrů od sebe. Položíme jej prostě na hlínu. A dáváme dvě řady, takže nám to vyjde asi na 60 kořenů."

Jarmila Habrová světelný kořen pěstuje

A teď se to přihrne zeminou. Kolik asi?
„Na kořeny 10 centimetrů a na pacibulky 5 centimetrů. A zalijeme to. Nad zeminou vyrostou liány. Je zapotřebí jim udělat oporu. Ty liány jsou schopné vyrůst až 12 metrů, ale to tady není."

Celá ta rostlina je využitelná?
„Ano, celá rostlina je léčivá. V polovině srpna rostou květy, které jsou velice voňavé a také jedlé. A kořen, co roste dolů do písku, tak to je schránka na ty účinné látky. Světelný éter velice dobře posiluje imunitní soustavu, to je v současné době hodně důležité."

Jak se světelný kořen vlastně konzumuje?
„Spodní část se odělí. A kořen se dá konzumovat syrový i vařený, nebo sušený. Nejlepší je ukrojit plátek syrového kořene, nakrájet jej na kostičky keramickým nožem, to zdůrazňuji, a přidat do již hotového jídla. Uvařený chutná jako velice dobré brambory. Ale léčivé účinky má spíše syrový kořen. Každý člověk je jiný. Na každého to účinkuje naprosto jinak. Doporučuji zpočátku jen pláteček a postupně přidávat. V Číně se také používá jako velice drahé afrodisiakum. Sklizeň je na konci října, začátkem listopadu. Uskladníme jej tak, že jej dáme do sklepa do dřevěné bedýnky. A pokud máme velice suchý sklep, tak jej trochu pocukrujeme pískem."

autor: jou
Spustit audio