Už čtyři naučné hravé stezky letos „vyrostly“ v méně známých partiích Krkonoš. A nejsou poslední

21. květen 2020 10:44

Správa Krkonošského národního parku už od začátku letošního roku vybudovala čtyři nové naučné hravé stezky v našich nejvyšších horách. Objevují se v méně známých a hlavně níže položených lokalitách Krkonoš. Cílem je nalákat turisty právě do těchto míst a ulevit tak hřebenovým partiím, které hlavně v létě trpí přelidněností.

Čtěte také

„Máme takový plán. A ke každé z informačních cedulí připadají nějaký herní prvky."
Pracovník dřevovýroby Zdeněk Šorf ukazuje plány nové hravé naučné stezky, kterou právě instalují nad Špindlerovým Mlýnem.
„Pořádně podložit a udusat. Dát tam kameny a velkým kladivem upevnit, aby se to nevyvrátilo."

Zbyněk Bujárek s kolegy přinesli ještě další kameny a hlínu a sloupky od informačních panelů pořádně ušlapují.

Jelení stezka bude mít sedm zastavení

Návštěvníky nečeká záplava vědeckých informací, ale sedm jednoduchých aktivit, při kterých jelena zažijí. Stezka nabízí lidem zážitek z přírody a poznání, současně je láká do měně navštěvovaných míst Krkonošského národního parku.

Čtěte také

Návštěvníci, hlavně děti, budou mít možnost pokusit se doběhnout jelena, zvednout jeho parohy nebo si třeba vyzkoušet hru na xylofon.

V Krkonoších už od začátku roku vznikly čtyři hravé naučné stezky a v plánu je ještě jedna. Správa parku je cíleně buduje v níže položených místech, aby návštěvníky našich nejvyšších hor dostala z vrcholových partií.

„Nechceme, aby se lidé pohybovali převážně po přelidněných oblastech, jako je Sněžka, hřebenové partie nebo návštěv pramene Labe," vysvětluje mluvčí parku Radek Drahný.

Medvědí jeskyně a naučná stezka Svobodský kras v Krkonoších

„S nějakými téměř 12 miliony návštěv ročně jsou Krkonoše jedním z nejnavštěvovanějších národních parků na světě. Lidé obvykle vyráží na hřebeny a to jsou potom právě místa, kde trpíme takzvaným overturismem, tedy přelidněním."

Čtěte také

Vedení parku předpokládá, že letos se návštěvnost ještě zvýší.
„Vnímáme skutečnost, že asi nebude úplně snadné a běžné cestovat do zahraničí. Takže lidé se budou zdržovat u nás doma. Krkonoše na to jsou do jisté míry připraveny. Vysoká návštěvnost je tady už nyní. Tedy nečekáme, že by počet turistů vzrostl skokově, ale ani tak nejsou naše nejvyšší hory nafukovací. Bude nutné velmi pečlivě hlídat, kde se turisté pohybují."

Služby strážců v terénu budou v hlavní turistické sezoně intenzivnější a na turisty v nejvíc navštěvovaná místech budou dohlížet v podstatě neustále.

Spustit audio

Související