Už 9 dní je uzavřený okres Trutnov. Jak to ovlivnilo život sousedních vesnic, Horní a Dolní Branné?

22. únor 2021 09:54

Ještě před devíti dny se mezi sebou mohli příbuzní z Dolní a Horní Branné navštěvovat. Pokud se chtějí vidět teď, musejí projet přes policejní hlídku. Ta kontroluje každého, kde vjíždí do Dolní Branné. Vesnice totiž leží v uzavřeném trutnovském okrese, zatímco sousední Horní Branná patří do Libereckého kraje. Jak se tu sousedům, mezi kterými se přes noc vytvořila hranice hlídaná policií, žije, na to se v Horní Branné ptala reportérka Jana Pšeničková. 

„Teď stojíme zhruba 200 metrů od hranice okresu Trutnov a vidíme i policejní hlídku dohlížející na vjezd toho druhého okresu," říká Luboš Zimmermann, nezávislý starosta Horní Branné na Jilemnicku.
„Zastavují každý automobil, kontrolují ho při vjezdu nebo výjezdu z okresu."

Čtěte také

Jak to zvládají lidé, kteří žijí v Dolní Branné a nesmí do Horní Branné?
„Sociální spojení těch dvou obcí se jednoznačně občanů. Dotklo. Na druhou stranu i místní, kteří bydlí na okraji okresu, tak vědí, jakým způsobem se navštívit. A myslím si, že smysl uzavření okresu Trutnov není v tom, aby se dvě rodiny nenavštívily, ale v tom, aby sem nejezdili turisté."

Ještě je tu jeden zajímavý úkaz a tou je železniční zastávka, která sice patří Horní Branné, ale leží na území Dolní Branné.
„Je to opravdu úkaz, který nebývá příliš často vidět. Nevím o žádné jiné takové obci. S policejní hlídkou je domluveno, že pokud je naši občané budou informovat o tom, že cestují do zaměstnání, tak je na železniční zastávku pustí."

Policejní kontroly na uzavřeném Trutnovsku

Z uzavřené Dolní Branné každý den přijíždí na farmu do Horní Branné Josef Jiránek.
„Jezdím přes policejní hlídku, ale policisté jsou velmi tolerantní. Oni sami říkají, že tady vlastně nejsou kvůli místním, ale především proto, aby se odsud nákaza nevyvážela nikam ven. To znamená, že jsou tu především kvůli turistům, kteří by tu v této době asi neměli být."

Čtěte také

Paní Blanka Grossmanová žije asi pět set metrů od hranic s Dolní Brannou a ve Vrchlabí, které také leží v Trutnovském okrese, má syna, se kterým je teď jen v telefonickém spojení.
„Támhle kousek dál mám kamarádku. Včera mě zvala a ptala se, jestli vůbec ještě je v okrese Semily, protože ono je to tak opravdu na hranici."

Není to poprvé, co se lidé z obou vesnic nesměli navštěvovat. Na hranici mezi nimi hlídkovali četníci i za druhé světové války. Zatímco Dolní Branná byla německou vesnicí a po protektorátu připadla Sudetům, tak ta Horní zůstala česká.

autoři: Jana Pšeničková , baj
Spustit audio

Související