Utrpení mladého Werthera Divadla D21. Kde hraničí láska s posedlostí?

12. leden 2018

Milostný román v dopisech Utrpení mladého Werthera napsal Johann Wolfgang Goethe v roce 1774. Jako divadelní inscenaci ho poprvé uvedla pražská experimentální zájezdová scéna Maringotka v roce 1968 a od té doby ho hrálo ještě sedm dalších divadel. V pátek 12. ledna ho uvedla pražská vinohradská scéna Divadlo D21 v režii Jakuba Šmída, který se ujal i dramatizace románu.

Na začátku  je lehkovážný floutek. Jenže pak se zamiluje do zadané dívky a východiskem jeho beznaděje se stane smrt. Kde hraničí láska s posedlostí? Na první pohled jednoduchý děj odkrývá témata platná v každé době – v roce 1774 stejně jako v roce 2018. Nenaplněné lásky, destrukce osobnosti, pocity beznaděje, sebevražda. A také boj proti konvencím a pokrytectví.

Z představení Utrpení mladého Werthera

Snahou tvůrců bylo přiblížit román dnešnímu divákovi, a to i využitím komické nadsázky. „Zaměřili jsme se na to, že Wertherova bezmezná láska nemusí být nahlížena jenom jako kladný cit, ale že láska se také může stát posedlostí. Z perspektivy jiných lidí může být nazírána jako určitá otravnost nebo nesnesitelnost. V naší kompozici čtyř postav jsme sledovali různé podoby lásky. Každá z postav je nějakým způsobem zamilovaná nebo se nějak s láskou potýká. Z dalších témat tam probleskuje třeba určitý vzdor vůči společnosti,“ přibližuje hru Jakub Šmíd.

Z představení Utrpení mladého Werthera

Autorem dramatizace románu je sám režisér, který od začátku věděl, že nechce děj převést do prostých dialogů. Jádrem knihy jsou podle něj jazyk a popisy vnitřních světů postav. Zachoval proto formu dopisů, jejichž pasáže vkládá do úst čtyřem postavám.

Z představení Utrpení mladého Werthera

O výpravu inscenace se postarala Lenka Odvárková. Scénografický rámec tvoří bílá policejní vyšetřovna se stolem a židlí, tiskárnou a barelem s pitnou vodou. „Inscenace je vizuáně velmi bohatá a staví na obrazech. Zároveň jsme se snažili rozehrávat situace, takže doufám, že se nejedná jen o vizuálně bohatý vyprázdněný tvar. Doufám, že to, jak 4 herci přestavují postavy, primějí diváka, aby se s nimi ztotožnil,“ doplňuje Jakuba Šmída Kristýna Čepková. V hlavních rolích se představí hostující Kryštof Krhovják coby Werther, Kristýna Podzimková jako Lotte a pak Hana Mathauserová a Michal Dudek.

Spustit audio