Utíkej a pokládej. Sport opravdových chlapů. Rugby získává v Podkrkonoší srdce horalů

13. únor 2017

Moderátor Jakub Schmidt už vítá naše dnešní dva hosty, kteří se před chviličkou posadili k mikrofonu Českého rozhlasu Hradec Králové. No a už na první pohled konstatuje, že to jsou sportovci. A taky už na první pohled, protože jsou to dva obrovští chlapi, by se dalo říci, jakému sportu se věnují. Jsou to pánové David Lahr a Štefan Ševčík.

Víme, že v Trutnově je vynikající ženský basketbal. „To my ale nejsme," smějí se oba pánové.

My víme, že jsou oba ragbisté a víme také, že v Trutnově se od toho roku vlastně ragby nově hraje. Jak k tomu došlo, že jste se pustili právě do ragby a právě v Trutnově, pánové?
„Původně pocházíme z Vrchlabí a v Trutnově jsme se rozhodli založit klub nový kvůli tomu, abychom rozšířili členskou základnu ragby, protože to ragby jakoby u nás v Čechách není tolik rozšířený. Takže havně abychom rozšířili členskou základnu," říká David Lahr a Štefan Ševčík jej doplňuje: „My jsme právě ve Vrchlabí trošku poslední dva roky bojovali s nedostatkem hráčů, což se pak podepsalo na výsledku. Přemýšlíme, jak to zlepšit."

Jak se oba pánové k tomu ragby dostali?
„Tak já jsem začal někdy v roce 2008, když jsem nastoupil do prváku na Univerzitu Pardubice, a tam to vedl první tréninky vlastně Drew Malhol, to byl bývalý profesionální hráč v Austrálii, kterej se přestěhoval nějakou shodou náhod do Čech, zrovna do Pardubic. Tam jsem začal hrát pod jeho vedením a pak už to mělo rychlý průběh. Založili jsme ragby ve Vrchlabí," vysvětluje David Lahr, který trénuje vrchlabské ragbisty.

Utíkej a pokládej! Rugby v Trutnově! David Lahr a Štefan Ševčík a Trutnov - Rugby League. S Jakubem Schmidtem si povídali o historii i současnosti tohoto stále populárnějšího sportu

A co Štefan Ševčík a jeho cesta k ragby? „Moje cesta, já jsem byl jakoby u začátku, pozoroval jsem začátky vrchlabského ragby a strašně se mi to líbilo. Motivoval mě ten sport a proto jsem si udělal trenérský kurz."

Americký fotbal a ragby, jsou tam teda nějaké rozdíly?
„Rozdíly jsou úplně ve všem," smějí se oba ragbisté. A dopňují: „Jediný, co je společné, tak že to je šišatý míč a že jde o kontaktní sport. Jinak, co se týče pravidel a všeho dalšího, tak je to úplně o něčem jiném."

Oba sporty mají společného kromě toho šišatého míče určitě i to, že jsou to chlapské sporty, hodně tvrdé a kontaktní. Sport pro opravdové chlapy, ale také je to férový sport a sport gentlemanů.

Utíkej a pokládej! Rugby v Trutnově! David Lahr a Štefan Ševčík a Trutnov - Rugby League. S Jakubem Schmidtem si povídali o historii i současnosti tohoto stále populárnějšího sportu

„Ono se říká, že ragby je hra chuligánů hraná gentlemany a právě má úžasné herní kodexy, kvůli kterým je to nejrozšířenější univerzitní sport na světě. Prostě je tam čest, fairplay, týmovost a odvaha, a to se podle mě z jiných sportů vytrácí," doplňuje David Lahr.

Proč je, proč je vlastně míč na rugby šišatý? Je to proto, aby se, aby se líp držel nebo líp chytal? „Je to určitě kvůli tomu, aby se líp chytal a zároveň aby se lépe házel. A je i překvapivě docela lehký."

Rugby je v Podkrkonoší nejen v Trutnově a ve Vrchlabí, ale i nově v Jilemnici. Takže pořádná základna tu bude
„Přesně tak. Chtěli jsme udělat velkou základnu, aby to i zároveň motivovalo naše hráče a oživilo trošku tréninky. Vytvořit trošku tlačenici do toho, do těch sestav. Na hřišti je potřeba 13 hráčů nebo 17, 13 hrajících, 4 na střídání, ale taková ta pořádná členská základna, aby prostě ten tým byl stabilní, tak je tam zhruba 25 až 30 lidí, aby to prostě bylo stabilní," říká David Lahr.

A dodává: „Ragby je úžasné v tom, že to opravdu může hrát každý. Ta hra se dělí na roli a na útok. Rojníci, to jsou většinou velký chlapi, kteří používají svojí sílu, běží rovně a prostě to území, to území si získají silou. Naopak pak tam je spousta hráčů, kteří hrají v útoku. A to jsou menší, mrštnější a rychlejší chlapi."

autor: jak
Spustit audio