Úterý: Kronika vaší rodiny

22. říjen 2013

Pátrali jste po svých předcích? Víte čím byli, jak žili a co s nimi máte společného? A psali (nebo píšete si) kroniku či deník s událostmi vlastního života?

Každý si někdy určitě vzpomněl na své předky, kteří už nejsou mezi živými... Každý z nás má stovky a stovky předků, bez nichž bychom nežili a nebyli těmi, kterými jsme... Někdy každého napadne, jak se vlastně žilo lidem před desetiletími, staletími... Víme, jací vlastně byli naši předkové? Jak se jmenovali? A co s nimi máte společného vy? Co je vlastně tak přitažlivého na pátrání po předcích? Možná to přináší dnešní vykořeněná doba, kdy lidé mnohdy neznají ani své prarodiče (kdy se narodili, odkud byli, co v životě dělali), natožpak ještě starší předky. Rodokmen přináší možnost překlenout propast mezi současností a dávnou minulostí.


autor: zos
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.