Úterní Noční linka: Vánoční cukroví voní i vzpomínkami

10. prosinec 2019

Jaké vzpomínky se vám vybaví, když se řekne pečení vánočního cukroví? Kdo učil péci vás? Pomáhali jste jako malé děti s vykrajováním mamince, nebo babičce? A jaké bylo vaše první samostatné pečení cukroví? Dáváte přednost domácímu, nebo koupenému? A co vy, pánové? Vyžadujete, aby bylo napečeno? 

Vánoční cukroví patří v Česku k adventu stejně neodmyslitelně jako pohádky v televizi. Někde zavoní domácí, jinde se na talíři objeví kupované. Většinou ale stále platí, že pýchou každé hospodyňky je pestrý výběr cukroví, které sama napekla. V našich kuchyních nejvíc bodují vanilkové rohlíčky, linecké, perníčky, pracny a vosí hnízda. Mít napečeno deset druhů cukroví je takový český průměr. Vánoce ale přece nejsou soutěžním kláním o největší počet druhů cukroví. Někteří pečou jen jeden druh, a o to víc si na tom dají záležet. Důležité je hlavně to, aby cukroví chutnalo vám i vašim nejbližším a abyste je užili v pohodě, nikoliv ve stresu.
Pečení vánočního cukroví má ale i další rozměr, než jen chuťový, vzpomínací. Určitě se vám opět vybaví chvíle vašeho dětství, kdy se kuchyně rozvoněla cukrovím od maminky, nebo od babičky, kdy jste jako malé děti zkoušeli vykrajovat své první kousky, nebo kdy jste jako už dospělí spálili svůj první plech, nebo učili vykrajovat své děti.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.