Úterní Noční Linka: Moje první zaměstnání

9. červen 2020

Jak na ně vzpomínáte? Byl pro vás těžký nástup do práce po vysoké, nebo střední škole? Nebo jste začali pracovat ještě dříve? Bylo pro vás náročné přizpůsobit se pracovnímu režimu? A bylo v době vašeho nástupu do prvního zaměstnání těžké práci vůbec sehnat?

Nástupem do prvního zaměstnání se život člověka velice změní. Studenti se často těší, že už je nečekají žádné domácí úkoly a stres před zkouškami, žádné přednášky a mnoho usilovných let bez peněz, žádné biflování tlustých skript a výroba taháků. Na druhou stranu zábava o přestávkách s přáteli je u konce, s mnohými už se neuvidíte. Nastoupíte do zaměstnání a už si nemůžete dovolit nepřijít tak jako na přednášky, když se vám nechce vstávat, nastoupí přísný pracovní režim, kterého se člověk musí držet, aby si místo udržel. Nastoupí nová autorita v podobě nadřízených, které musíme chtě nechtě poslouchat. Také ale nástupem do práce získáme nové přátele v podobě kolegů, staneme se snad finančně nezávislými. A platilo dříve a platí stále, že je velmi důležité, jak do zaměstnaneckého stavu vkročíme, jak se v nové práci uvedeme. Pamatujete ještě, jak se vám nastupovalo do prvního zaměstnání?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.