Úterní Noční linka: Aby nám bylo krásně na Zemi...

2. duben 2019

Co krásného, něžného a milého jste v poslední době viděli kolem sebe na naší planetě Zemi? Rozkvetlé stromy, narozená mláďata, veselé děti, vzdálené hory, modrou oblohu bez smogové clony? Pojďme si povídat o všem krásném, co nám dává naše planeta, kterou si musíme chránit. Děláte také vy něco pro ochranu životního prostředí? Čím děláte naši planetu hezčí?

Měsíc duben každoročně patří, mimo jiné, naší planetě. Na mnoha místech se scházejí dobrovolníci v rámci akce Ukliďme svět, blíží se nám i Den Země. V moderním pojetí ekologicky motivovaný svátek, upozorňující lidi na dopady ničení životního prostředí, slaví víc jak miliarda lidí ve 175 státech světa, bez ohledu na původ, víru či národnost.
Při výběru dnešního tématu jsem si uvědomila, kolik krásného mi naše planeta dává do života. Při procházkách lesem, při pohledu na zelenající se přírodu, když člověk vnímá, kolik klidu a energie z přírody čerpá, zaplaví ho vděčnost za to vše. Přemýšlela jsem, zda to planetě Zemi dostatečně vracím? A tak si dnes v noci povídejme právě o tom, jak krásná je naše planeta a co dobrého jste pro ni právě vy někdy udělali.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.