Úsměvy, objímaní a vítaní s kamarády. Tak to vypadalo v mateřských školách po celém kraji

27. duben 2021 08:57

Děti v celém Královéhradeckém kraji se opět vrátily do mateřských škol. Umožnila to lepší epidemiologická situace. Zájem rodičů byl velký, nedorazilo minimum dětí. Ve školkách už je nečekají antigenní testy, nemusí nosit respirátory ani roušky. Ale učitelky a veškerý personál ano. 

Čtěte také

Dosud mateřinky fungovaly pouze pro předškoláky a děti rodičů vybraných profesí.

Maminka Pavlína přivádí svou dceru do školky. Ta mi prozrazuje, na co se nejvíc těší.
„Na děti. Po školce se mi moc stýskalo."

Pavlína přiznává, že znovuotevření školy je pro ni velká úleva.
„Každopádně se vrátím do normálu, do zaměstnání. Nemusím být věčně doma, musela jsem teď chodit na noční směny, abych se mohla přes den starat o malou. Takže se zpátky vrátím na normální směny."

U dveří potkávám Lenku, její dcera má dnes ve školce premiéru.
„Jdeme poprvé do školky. Měli jsme nastupovat v březnu, ale to právě školky zavřeli. Takže jsem se už moc těšily."

Didaktické pomůcky (ilustrační foto)

„Rodiče mohou jen do šatny a do budovy vchází pouze přes zazvonění zvonku. A snažíme se, aby v šatnách nebyli najednou víc jak dva dospělí, protože ten prostor je malý. A aby se pokud možno v prostorách školky zdržovali co nejméně. Nahoru do tříd je nepouštíme," vysvětluje vedoucí Jiřina Hanzlíčková.

A dodává, že přípravy na příchod všech dětí byly velké.
„Školka je uklizená od sklepa až po půdu. Vše je vydezinfikované, přerovnané, připravili jsme dětem novou houpačku a šlapadla."

Čtěte také

Přestože v minulých dnech byla škola otevřená pro předškoláky a děti rodičů vybraných profesí, muselo se teď objednat víc potravin a doplnit zásoby.
„V době, kdy byly různé karantény, tak pořád těch dětí, vlastně už od ledna, chodilo málo. My jsme byli asi třikrát v karanténě. Takže teď po dlouhé době najíždíme na plný provoz. I s tím, že se musely doobjednat potraviny."

Učitelky se prý s dětmi budou snažit trávit co nejvíc času venku a vzhledem k tomu, že pravděpodobně nebudou moci jezdit na výlety, čekají je různé nové akce na zahradě nebo v okolí školky.

„Například tento týden, kdy jsme nemohli vynést Moranu, možná proto se zima tak zdržela, tak jsme se rozhodli, že půjdeme k Labi a hodíme tam jednu starou zlou čarodějnici, která by nám moc ráda zabránila v naší páteční velké výpravě do čarodějnické říše," dodává Jiřina Hanzlíčková.

Spustit audio

Související