Úpravna vody v Hradci Králové bude dodávat vodu odběratelům

22. září 2010

Majitel vodárenské infrastruktury společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové a.s. a její provozovatel společnost Královéhradecká provozní, a.s. informují, že v období od začátku května po dobu minimálně dvou následujících měsíců bude zprovozněna úpravna vody na Orlici v Hradci Králové. Pavel Loskot, technicko-provozní náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. doplňuje, že vzhledem k poklesu zimních srážek a následně i zásob podzemních vod, který je v posledních letech zaznamenáván, se dá předpokládat, že úpravnu vody budeme nuceni využívat pro výrobu pitné vody i v budoucnu.

Hradecká úpravna vody byla postavena na počátku 60.let minulého století a od roku 1997 slouží výhradně jako záložní zdroj pro zásobování obyvatel pitnou vodou královéhradeckého regionu. Pro zajištění její provozuschopnosti je obvykle spouštěna minimálně jedenkrát ročně. "V letošním roce nás ke spuštění úpravny vedou však i jiné důvody," vysvětluje Tomáš Hosa, technický ředitel Královéhradecké provozní, a.s. "Ve vrtech zdrojové oblasti Litá-Mokré, ze které čerpáme podzemní vodu, neustále měříme čerpané množství a úroveň hladiny podzemní vody. Přitom jsme povinni respektovat limity týkající se možnosti odběru podzemních vod, dané podmínkami orgánu ochrany přírody a krajiny. Naše zdroje se totiž nachází v přírodní rezervaci Zbytka, která je kromě toho i chráněným územím NATURA 2000. Prakticky to znamená, že se již v tomto jarním období dostáváme do situace, ve které musíme výrazně omezit množství kvalitní podzemní vody čerpané z této oblasti a nahradit ji vodou upravovanou z Orlice".
K odběratelům se tak v nadcházejícím období bude dostávat pitná voda s přibližně 50% zastoupením upravené vody z Orlice, doplněná o vodu z podzemních zdrojů z oblasti Náchoda a Pardubic a v menší míře než obvykle i z oblasti Litá-Mokré.
Je samozřejmostí, že i tato voda musí bezpodmínečně splňovat veškeré hygienické požadavky dle vyhlášky č.252/2004 Sb. Na její kvalitu dohlíží nejen Královéhradecká provozní, a.s., ale zejména i Krajská hygienická stanice Hradec Králové.
Královéhradecká provozní, a.s. zásobuje od 1.10.2005 v královéhradeckém regionu pitnou vodou 149 tis. obyvatel. Společnost je členem skupiny Veolia Voda, největší společností na českém vodohospodářském trhu zásobující v České republice více než 4 miliony obyvatel a s ročním obratem více než 11 mld. Kč.

Spustit audio