Uplynulá zimní sezóna pohledem KRNAP

22. září 2010

Z pohledu Správy Krkonošského národního parku je uplynulá zimní sezóna hodnocena jako průměrná. Negativní jevy z hlediska ochrany přírody se proti loňskému roku výrazně nezvýšily, ale ani nesnížily. Největší problémy působily nelegální vjezdy sněžních skútrů a čtyřkolek na území národního parku. Novinkou je tzv. snowkitting, při kterém se lyžař či snowboardista nechá po sněžných pláních táhnout kluzákem. "Uplynulá zimní sezóna bude charakterizována jako zima, kdy bylo hodně sněhu a málo slunečných dní," uvedl ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka. "S ohledem na množství přestupků však byla průměrná a to přesto, že naši strážci často museli řešit v Krkonoších novou aktivitu snowkitting," dodal ředitel

Strážci Správy KRNAP provedli v průběhu zimní sezóny 520 kontrolních akcí. Část z nich, zejména ty ve večerních hodinách, byly v součinnosti s různými složkami policie. Dále jsme spolupracovali s Horskou službou, městskými či obecními úřady a kolegy z polského národního parku. Při těchto akcích bylo zjištěno 699 přestupků. Celkem bylo uloženo 55 pokut za 19900 korun. V 8 případech bylo odborem státní správy Správy KRNAP s přestupcem zahájeno správní řízení, při nichž byly uloženy pokuty ve výší 64000 korun.
Nejčastějším přestupkem je stále vjezd motorových vozidel - zejména sněžných skútrů a čtyřkolek na pásech - na území národního parku. "Tato vozidla se pohybují prakticky po celém území Krkonošského národního parku od jeho ochranného pásma až po nejcennější partie 1. zóny. Využívají upracované běžecké tratě, čímž dochází k jejich poškozování," uvedl Jaromír Gebas, vedoucí oddělení terénní služby Správy KRNAP. "Ve většině případů se jedná o vozidla bez registrační značky, obsahem silné, rychlé stroje, které vědomě porušují předpisy," doplnil Gebas.
Naléhavost této problematiky potvrzuje i svazek krkonošských měst a obcí. Jeho výkonný ředitel Michal Vávra k tomu říká: "Jsme rádi, že se Správa KRNAP v uplynulé zimě na tento nešvar zaměřila a věříme, že bude ilegálnímu vjezdu motorových vozidel na území národního parku věnovat zvýšenou pozornost i během letních měsíců. Nezodpovědní jezdci na skútrech, čtyřkolkách a motorkách totiž neohrožují jen přírodu, ale i chodce, cyklisty a běžkaře." Rada Krkonoše - svazek měst a obcí opakovaně deklarovala připravenost horských radnic k efektivní součinnosti s ochránci přírody i policií.

Spustit audio