Úpice na Trutnovsku postavila 12 bytů pro sociálně slabé

24. září 2010

Šestitisícové město Úpice na Trutnovsku dokončilo výstavbu 12 bytů pro sociálně slabé občany. Byty vznikly přestavbou půdy městského bytového domu za asi 14 milionů korun, z nichž přibližně polovinu dostala radnice od státu jako dotaci. Další tři miliony město dalo do rekonstrukce zbylých částí domu. "Chtěli jsme pomoci lidem, kteří na vlastní bydlení nedosáhnou," řekl ČTK starosta města Zdeněk Peterka. O byty byl podle něj velký zájem, přičemž kritériem pro přidělení bytu byla výše příjmů žadatele a to, aby byl nájemník schopen platit regulované nájemné. O přidělení jednotlivých bytů rozhodl los. Další byty pro sociálně slabé již radnice podle starosty stavět nehodlá.

Na jaře chce ještě město dokončit dům s pečovatelskou službou, v němž bude 41 bytů. Náklady kolem 40 milionů korun pokryje z více než tří čtvrtin státní dotace.
Úpice by tak mohla výrazně zlepšit bilanci bytové výstavby na Trutnovsku, kde zatím dost vázne. Za prvních devět měsíců loňského roku se podle údajů ČSÚ v okrese postavilo pouhých 113 bytů, což bylo meziročné téměř o pětinu méně. Úpice v minulých pěti letech postavila se státní dotací asi 70 bytů, z nichž přibližně polovina vznikla rekonstrukcí bývalé školy.

Logo
Spustit audio