Úpice bude mít od listopadu vlastní městskou policii. Zatím se ale nedaří sehnat strážníky

9. červenec 2019 10:02

Městu Úpice se nedaří sehnat strážníky pro nově vznikající městskou policii. Ta by měla v šestitisícovém městě začít fungovat od listopadu. Zatím se ale povedlo sehnat jediného zaměstnance, reakcí na vypsaná výběrová řízení je minimum. 

Město Úpice bude mít svou vlastní městskou policii. O jejím zřízení se dlouhá léta vedly spory

Strážník městské policie při práci

V Úpici letos po mnoha letech dohadů vznikne městská policie. Počítá s tím vedení města, které na záležitosti spojené se zřízením vlastní policie letos uvolní dva a půl milionu korun. Šestitisícové město doposud využívá služby strážníků z deset kilometrů vzdáleného Trutnova.

Nové zázemí pro městskou policii v Úpici se už připravuje. Dvě místnosti v budově hned vedle radnice jsou sice zatím prázdné, to se ale brzy změní.

Ze čtrnácti plánovaných pracovníků městské policie má vedení radnice domluveného jen velitele strážníků, horší je to se sháněním jeho podřízených.

„Nám se vlastně přihlásil jen jeden uchazeč. A bohužel tento nesplňoval podmínku vzdělání," popisuje výsledek prvního výběrového řízení na strážníky tajemnice městského úřadu Šárka Bušinská.

Hradečtí strážníci testují elektromobil. Věří, že se osvědčí

Lepší to není ani při opakovaném pokusu a to i přesto, že radnice podmínky pro přijetí upravila.
„V druhém výběrovém řízení jsme snížili věk uchazečů z 21 let na 18. Těch 21 let jsme měli původně kvůli zbrojnímu průkazu. A doplnili jsme možnost náborového příspěvku až do výše 20 tisíc korun."

Lidé v Úpici na Trutnovsku se necítí bezpečně. Chtějí městskou policii a kamery

02223699.jpeg

Obyvatelé Úpice na Trutnovsku si přejí zřízení městské policie. Osm z deseti se jich necítí ve městě bezpečně. Ukázaly to výsledky průzkumu, který si město provedlo.

Problém je přitom nejen se sháněním strážníků, zájem není ani o místa dohledu kamerového systému.

„Peníze tam nejsou veliké u toho dohlížecího systému. Ale je to třeba přivýdělek, když je člověk v invalidním důchodu," vysvětluje starosta Petr Hron z hnutí Žít v Úpici.

Čtyři místa u kamer jsou tak stále volná, radnici navíc čeká shánění pětice asistentů prevence kriminality.
„Ze začátku poprosíme úřad práce v Trutnově o přidělení asistentů."

I přes zmiňované problémy podle starosty Petra Hrona platí, že městská policie svoji činnost zahájí v listopadu, je ale prý možné, že to nemusí být v plném tabulkovém obsazení.

Spustit audio

Související