Unikátní pozůstatky mohutného pravěkého opevnění našli archeologové u Doudleb nad Orlicí

9. listopad 2021 09:15

Archeologické práce v místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí přinesly nečekané objevy. V samotném závěru výzkumu odborníci z Centra terénní archeologie Univerzity Hradec Králové a Muzea Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou našli pozůstatky mohutného dřevěného opevnění ze starší doby železné. V Královéhradeckém kraji jde o jediný nález tohoto druhu.

„Řada těch ohromných sloupových jam, které jsou mezi sebou prakticky propojené, to je dřevěná palisáda. Pro nás doslova super nález.“ Tato nadšená slova patří vedoucí archeoložce Muzea Orlicích hor v Rychnově nad Kněžnou Martině Bekové.

Čtěte také

Díváme se spolu na plochu, která z pohledu běžného člověka není až tak zajímavá. Ale z pohledu archeologa zajímavá rozhodně je. „Teď se posunujeme od západu k centru onoho obchvatu a přicházíme k opevnění, dřevěné palisádě.“

Což je něco velmi neobvyklého. Čekali odborníci nějaký takový velký objev?

Když jsme tady byli naposledy, tak Martina Beková také jásala a s kolegy nadšeně pobíhala mezi jednotlivými jámami. Zrovna se vyzvedávala ze země sekyrka. „To byla ta poslední. Byl tu totiž objeven nález tří sekyrek svázaných dohromady. Potom jsme se posunuli kousek dál a našli jsme osadu prvních zemědělců, nějakých 6000 let před Kristem.

Archeologické práce v místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí přinesly nečekané objevy

„To byla také bomba, protože před tím jsme tu měli jen několik jam takto datovaných. Ale skutečnou, regulérní osadu, máme poprvé. A teď nám to korunoval tento dvorec.

Čtěte také

„Po celé trase obchvatu jsme tu předtím měli prakticky z tohoto období osídlení. Ale byly to běžné chaty. Že se to tímto úžasným způsobem korunuje, to jsme vážně nečekali.

Vždy si říkám, jaké by to bylo, kdybych zavřela oči a přenesla se do tehdejší doby. Kdy tady tenkrát žili lidé. „Jsme v krajině, které byla všude kolem nás osídlená. Byly zde jednotlivé dvorce, takové svým způsobem samostatné usedlosti. Víme už z předchozích výzkumů, že je máme rozesety všude kolem.

Čtěte také

„Tady kousek pod námi, když jsme přijeli z hlavní silnice, máme dokonce i nález metalurgického centra, zpracovávaly se tam barevné kovy. Což také není věc, která by byla úplně obvyklá. A předpokládáme, že tady byla dřevěná, poměrně monumentální architektura, kde se nacházel vlastní dvorec. Tedy sídlo zdejší nobility, říká Martina Beková.

Co se tady bude dít dál? V místech, kde teď stojíme, bude asfalt? Na místě bývalé pravěké osady? „Nejdřív to tady promelou, provápní, zasypou a potom vyasfaltují. Ta představa je samozřejmě pro archeologa hrozná, ale tak to je, dodává Martina Beková.

Archeologický výzkum se teď přesouvá z Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku do laboratoří Univerzity Hradec Králové, hlavního garanta výzkumu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související