Unikátní kostel se skleněnou střechou už zase láká turisty. Přežít pandemii místním pomohl pivovar

13. červenec 2020

Do Neratova v Orlických horách míří desetitisíce turistů ročně, a to také díky kostelu se skleněnou střechou. Cestu do malé vísky si lidé velmi rychle našli i po pandemii koronaviru. Navštívil ji také letní reportér Radiožurnálu Ondřej Vaňura.

Zvony kostela Nanebevzetí Panny Marie každé ráno svolávají lidi k modlitbě. Dominantou tohoto svatostánku, původně ve stylu sicilského baroka, ze kterého po sametové revoluci zbyly jen ruiny, je dnes střecha se skleněným křížem. Vidíte skrz něj na nebe, možná i díky tomu je kostel tak populární.

Neratov byl před 30 lety téměř úplně opuštěný, teď v něm kromě kostela najdete i věci světské – jako třeba hospodu nebo pivovar. Většinou tu v rámci chráněných dílen pracují mentálně a zdravotně postižení. Dvacet z nich tady pak v chráněném bydlení i žije. Také proto uplynulé měsíce nebyly jednoduché.

„Jsme hodně závislí na příchodu lidí. Hospoda, ubytovací služby, všechno bylo zaseklé. Práce v chráněných dílnách se přesunula do šití roušek,“ popisuje farář Josef Suchár.

Farář Josef Suchár

Návštěvníci se rychle vracejí

Sdružení Neratov hodně pomohl zdejší pivovar, který vaří lahodný mok s názvem Prorok. Denně tu uvaří tisíc litrů piva.

David žije v místní chráněné dílně. Během pandemie tu vyráběli roušky

Pivovar stojí jen pár metrů od Divoké Orlice. Přes ní vede loni otevřený dřevěný most do Polska. I ten je důkazem, že se Sdružení Neratov neustále snaží obec rozvíjet. K tomu slouží i veškeré tržby. 

„Přes letní měsíce se snažíme dohnat ztráty,“ vysvětluje za sdružení Antonín Nekvinda. Věří ale, že to nejhorší mají neratovští za sebou. Utvrzuje ho v tom i aktuální návštěvnost.

Loni si do Neratova v Orlických horách našlo cestu 40 tisíc lidí. Letos to nakonec možná bude i víc. Paradoxně se tak místní připravují na to, jak nápor návštěvníků co nejlépe zvládnout.

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související