Unikátní kabinková lanovka přes Labe i hlavní silnici vyrůstá ve Vrchlabí

18. září 2015

Málokdy se vidí, že lanovka vede nad řekou a nad silnicí. A navíc má přepravovat lyžaře. Nová lanovka ve Vrchlabí není sice dlouhá, ale vede nad hlavní silnicí a řekou Labe. Technicky dost náročná stavba přišla na 25 milionů korun. Úkolem kabinkové lanovky bude usnadnit lyžařům cestu do skiareálu Bubákov. Tam dosud museli vystoupat po prudkých schodech nebo jet skibusy.

Čtyři nové sloupy, horní a dolní stanice, délka lanovky 150 metrů a čtyřmístné kabinky, které budou jezdit nad silnicí a nad řekou Labe.

"Vede to přes hlavní silnici směr Špindlerův Mlýn a přes Labe a pod vysokým napětím, to jsou takové složitosti. Připravovali jsme to 5-6 roků než jsme získali veškerá povolení", tvrdí Václav Bubák, spolumajitel lyžařského areálu.

A přiznává, že dlouhé roky hledal řešení, jak dostat lidi do areálu, který se nachází na kopci: "Vymýšleli jsme, jestli udělat pojízdné schody, nebo výtah, třeba jako je v paneláku, nakonec jsme vymysleli tohle".

Čtěte také

Zatímco dosud museli lyžaři k vlekům a lanovkám pěšky nebo skibusy, teď je tam během šesti minut vyveze kabinka.

Lanovka by měla přepravit za hodinu až 430 lyžařů

"Nahoru se lidé dostanou kabinkou pro 4 osoby, je to kabinka starší, menšího typu, bude to sloužit jako přibližovací lanovka, tam už se lyžaři dostanou k jiným lanovkám, které budou moci využívat", vysvětluje Veronika Klenzová Bubáková.

Kabina lanovky

Podle ní na první pohled vypadá, že stavaři finišují, ale pravdou je, že před sebou mají ještě hodně práce: "Hotové jsou věci, které jsou vidět, ale je ještě sposuta práce na bezpečnostních prvcích té lanovky, je toho ještě hodně".

Stavba je náročná, dělníci museli dokonce dělat přeložku sloupu vysokého napětí.

Důležité budou zátěžové testy a zkušební provoz, které by na řadu měly přijít v listopadu.

Spustit audio