Ulrichův pomník město Hradec Králové převezlo do areálu technických služeb

27. leden 2012

Včera vpodvečer kontroverzní pomník bývalého starosty Hradce Králové Františka Ulricha změnil místo. Více než půl roku stál na náměstí Svobody v centru města, umístění i podobu pomníku ale velké množství obyvatel kritizovalo.

Zastupitelé v červnu odsouhlasili, že město sochu vrátí autorovi Stanislavu Hanzíkovi. Na královéhradeckém náměstí Svobody byl včera i redaktor Ondřej Vaňura.

Socha Františka Ulricha měla být odvezena už v půl páté odpoledne, vše se ale zpozdilo kvůli jeřábu, nakonec byl tedy celý pomník, jak socha tak i sluneční hodiny, naloženy krátce před 18 hodinou a byl odvezen do areálu technických služeb.

Odvážení sochy přihlížel královéhradecký náměstek primátora pro kulturu Josef Krofta. Situace na místě byla klidná až do doby, než dorazil bývalý hradecký zastupitel a současný člen kulturní komise rady města Josef Šejvl. Ten od hlídky městské policie požadoval předložení rozhodnotí, na základě kterého je socha odvážena. To mu posléze Josef Krofta ukázal a vše se uklidnilo.

Socha je nyní uschována v areálu technických služeb a podle Josefa Krofty je k dispozici autorovi, akademickému sochaři Stanislavu Hanzíkovi - na soše nebyly porušeny autorská práva a Hanzík si ji tak může kdykoliv převzít. Město zahájí reklamační řízení a bude požadovat navrácení peněz, jak ale celá věc dopadne, je v tuto chvíli těžké odhadovat.

František Ulrich stál v čele radnice v letech 1895 až 1929, město za jeho éry získalo například železniční a silniční spojení a regulaci řek Labe a Orlice. Do města také pozval významné architekty Jana Kotěru a Josefa Gočára. Hradci se v té době začalo říkat salon republiky.

autor: ova
Spustit audio