Ulička Na Zadomí, zubaři na Broumovsku a hyenismus na covidovém oddělení. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

V těchto dnech vrcholí rekonstrukce poslední části tzv. Zadomí, tedy ulice Na Zadomí, která za domy obkružuje náměstí v Novém Městě nad Metují. Teď se dokončují práce v západní části města, tedy blízko novoměstského zámku.

Při budování náměstí v Novém Městě nad Metují na počátku 16. století vznikl i prostor mezi domy na náměstí a hradbami na skalním ostrohu, kterému se říká "zadomí". Byl nutný pro obranu hradeb a obsluhu obranných prvků proti vetřelcům. Časem tento prostor ztratil svůj obranný účel a dál se vyvíjel. Vznikly tak téměř kolem celého náměstí romantické uličky.

Čtěte také

Tři tisícovky lidí z Meziměstí na Náchodsku zůstanou bez stomatologa. V malém městečku přímo u polských hranic totiž s posledním březnem naposledy ordinují manželé zubaři, kteří se o své pacienty starali přes třicet let. Náhrada za ně není. Lidí, kteří si našli ordinaci v jiném městě, je zatím jen pár desítek.

Největší zdravotní pojišťovna v Česku, VZP, doporučuje svým klientům, aby si zubaře aktivně hledali sami. Případné nové lékaře se prý k převzetí praxe snaží motivovat pomocí bonifikačních programů. Nejrůznější výhody, například zajištění bydlení pro případného zájemce, nabízí i město Meziměstí. Zatím ale bez úspěchu.

Čtěte také

V pondělí 29. března v podvečerních hodinách došlo v náchodské nemocnici na sesterně Covid oddělení JIP ke krádeži. Osm sester přišlo o peněženky s hotovostí, platebními kartami a osobními doklady. Škoda byla vyčíslena na více než 10 tisíc korun.

Z dodaných kamerových záznamů policie zjistila, že se po oddělení v inkriminovanou dobu pohyboval muž, který postupně zkoušel všechny kliky místností, až narazil na sesternu, kde chvíli pobyl a pak spěšně z oddělení odešel. Kdo muže pozná, ať zavolá na linku 158, nebo se přímo dostaví na jakoukoliv policejní služebnu.

autor: baj
Spustit audio

Související