Ukrajinští lékaři se v Hradci Králové školili v ošetřování bojových válečných zranění

1. březen 2016

Jak ošetřovat zraněné na frontě, co je nejdůležitější udělat, aby člověk zachránil někomu život, a jaké při tom použít postupy? O takovýchto a dalších podobných tématech se přijeli do Hradce Králové dozvědět víc lékaři z Ukrajiny. Na fakultě vojenského zdravotnictví strávili několik dní výukou a diskuzemi se svými českými kolegy.

„Jedná se o komplex přístupu k pacientovi s důrazem na zajištění průchodnosti dýchacích cest. Potom na bezprostřední život ohrožující poranění hrudníku a samozřejmě diagnostika a zvládnutí život ohrožující krvácení. Jak zevní, například když máte ustřelenou dolní končetinu, tak samozřejmě vnitřní krvácení do hrudníku nebo do břicha," popisuje Michal Plodr z královéhradecké fakulty vojenského zdravotnictví, na co se při kurzech s ukrajinskými kolegy především zaměřovali.

Většina z nich má totiž prý s boji osobní zkušenosti.

„Podle jejich sdělení se účastní těchto bojů. A domnívám se, a tak jsme to také vnímali podle jejich vyjádření to tak vyplynulo, že ten náš přístup, nebo principy výuky, jim byly velice přínosné," říká Michal Plodr.

Čtěte také

To potvrzuje i vedoucí delegace ukrajinských ozbrojených sil Taras Klofa: „Na fakultě vojenského zdravotnictví jsme strávili sedm dní. Všichni jsou šťastní, protože jsme tady získali mnoho užitečných znalostí. Kurz byl zorganizovaný velmi profesionálně. Od instruktorů i velitelů. Z Ukrajiny nás přijelo celkem dvanáct."

Logo

Podle Michala Plodra se ale nejednalo o výuku v klasickém slova smyslu: „Rozdíl bude pravděpodobně v tom, a tak jak my jsme viděli jejich prezentaci, řekněme v nedostatečném zdravotnickém vybavení. Ale co se týká znalostí při ošetřování těchto druhů zranění, válečných zranění, tak se jedná o lidi, kteří mají zkušenosti, vědí jak ta zranění diagnostikovat i léčit. Spíše než předávání té naší výuky se jednalo o vzájemnou diskuzi a porovnávání jejich a našich přístupů."

Ukrajinští lékaři také navštívili například Leteckou záchrannou službu v Plzni-Líních, nebo specializovanou infekční nemocnici v Těchoníně v Orlických horách.

autor: zen
Spustit audio