Ukázka bojové výzbroje a výstroje i obrněný automobil v akci. Den Stráže obrany státu v Rychnově

29. září 2022 09:28

Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou si připomnělo působení speciálního bezpečnostního sboru Stráž obrany státu. Ten je s místním regionem spjatý kvůli ochraně prvorepublikových československých hranic. Na programu byly ukázky fungování československé armády v meziválečné době a uctění památky rychnovského velitele praporu SOS Františka Kynycha.

Úderný a kulometný hlouček československé pěchoty předvádí v bývalých rychnovských kasárnách nácvik boje. Na místě je k vidění také replika obrněného automobilu vzor 30 nebo dobová výstroj a výzbroj československé armády a hlavně takzvané Stráže obrany státu.

Čtěte také

Speciální bezpečnostní uniformovaný sbor sdružoval od roku 1936 československé četníky, finanční stráž, státní policii a záložníky vojska.

Jak mi vysvětluje pro dnešek četník a příslušník Stráže obrany státu strážmistr Vladislav Chvojka. „Měli být ti úplně první, kteří by se utkali s útočící nepřátelskou armádou. Měli postupným ústupovým bojem zdržovat útočící nepřátelské jednotky a dát tak čas armádě, aby dokončila mobilizaci.“

Na Rychnovsku velel praporu SOS v kritickém roce 1938 legionář, major československé armády František Kynych.

„Musel organizovat všechny četníky, finanční stráž a vojenské zálohy ve svém úseku pohraničí, aby byli připraveni bránit předpolí Orlických hor. A to se mu podařilo, protože jak za květnových mimořádných opatření, tak i při zářijové mobilizaci, jeho 850 mužů obsadilo téměř 100 kilometrů Orlických hor za něco málo přes tři hodiny, popisuje koordinátor historické jednotky z Československé obce legionářské Jan Hrubecký.

Čtěte také

Po Mnichovu se František Kynych zapojil do domácího odboje, byl zatčen a mučen. Po válce se vrátil do armády, později však byl stíhán i komunistickým režimem. Muzeum a galerie Orlických hor tak uctilo jeho památku.

„Ve čtyři hodiny odpoledne tady program u bývalých Vašátkových kasáren v Rychnově nad Kněžnou ukončíme a všichni uniformovaní příslušníci se seřadí do jednotky a pod praporem budou procházet přes celý Rychnov až na místo umístění pamětní desky, říká ředitel Muzea a galerie Orlických hor Tomáš Zelenka.

Slavnostní odhalení pamětní desky na budově rychnovského městského úřadu proběhlo v 17. hodin.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související