Údržba silnic se letos v zimě kvůli sněhu a mrazu prodraží

22. září 2010

Údržba silnic v Královéhradeckém kraji se letos v zimě prodraží. Silničáři již spotřebovali 16 tisíc tun soli a do konce ledna je udržování komunikací v regionu stálo asi 120 milionů korun, což je meziročně o 34 milionů více. Pokud bude i nadále mrznout a sněžit, náklady na zimní údržbu budou výrazně vyšší než v loňském roce. "Loni údržba silnic v Královéhradeckém kraji stála zhruba 180 milionů korun. Už nyní je jasné, že letos bude daleko nákladnější. Předchozí dvě zimy ovšem byly velmi mírné," uvedl královéhradecký radní Josef Ješina, který má na starosti oblast dopravy. Loňská spotřeba za celé zimní období byla proti tomu pouze zhruba 12 tisíc tun. Ve skladech Správy a údržby silnic je ještě přes pět tisíc tun soli.

V případě potřeby mohou mít silničáři do tří dnů k dispozici dalších osm tisíc tun od svých dodavatelů.
V minulosti silničáře nejvíce potrápila extrémně tuhá zima před třemi lety, kdy kraj zaplatil za ošetřování komunikací rekordních 227 milionů korun. Sypače tehdy vyjížděly ještě začátkem května 2006.
Celkem mají hradečtí silničáři na starosti údržbu více než 3700 kilometrů silnic. Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje zaměstnává zhruba 500 lidí a k zimní údržbě používá asi 100 sypačů. Délka neudržovaných silnic v kraji činí přibližně 200 kilometrů. Jde například o málo využívané cesty v horách a na okrajích okresů, kde je provoz minimální.

Spustit audio