Údolím lapků z Drakova v Jeseníkách vede naučná stezka. Připomíná temné časy v místních hvozdech

8. listopad 2020

Kdybyste byli dávní kupci cestující s povozem, určitě bychom vám nedoporučili projíždět lesy podél Černé Opavy na Bruntálsku v Moravskoslezském kraji. Toto jesenické údolí totiž bývalo plné lapků. Dnes tam také jsou, ale jen jako pomyslní průvodci naučnou stezkou, která vás zavede třeba ke kamennému moři, josefovskému hamru, bývalé celnici či k Lorenzově huti.

V dávných dobách tudy jezdili formani s plně naloženými vozy. Hlubokým jesenickým údolím podél řeky Černé Opavy vedla stará obchodní cesta z Olomouce do Vratislavi. A protože údolí lemovaly temné hvozdy, brzy se tam usadili lapkové. Nejméně slitování s pocestnými měl prý jakýsi Waldemar, kterému se přezdívalo Krutý pes. Usadil se na počátku 17. století na hradě Koberštejně a oloupené kupce údajně shazoval z kobrštejnské skály do propasti.

Dnes už žádné loupežníky v lesích mezi vrbenskou osadou Mnichov a Rejvízem nepotkáte. Ale Spolek přátel Vrbenska se před lety nechal jejich dávným řáděním inspirovat a vytvořil naučnou stezku nazvanou Údolím lapků z Drakova. Jejím prostřednictvím chtějí návštěvníkům přiblížit všechny poklady tohoto malebného koutku Jeseníků, a to nejen ty zlaté, ale také přírodní a historické.

Stezka začíná v osadě Mnichov, původně samostatné vesnici, která je dnes součástí Vrbna pod Pradědem. Kdysi tam podle pověsti žil mnich. Ale nikdo neví, zda byl dobrý a jen se kál za své dávné hříchy, nebo lapkům vždy zvoněním na zvon signalizoval, že na cestu vjíždí bohatý kupec. Postava záhadného mnicha se tak objevuje na všech 10 zastaveních.

Zvídavým turistům vypráví třeba o kamenných mořích na svazích Suchého vrchu, přírodních pokladech u Sokolího potoka či o rašeliništích v cílové stanici stezky, na Rejvízu. Velmi zajímavou zastávkou na stezce je také Lorenzova či Vavřincova huť. Unikátní technická památka, která připomíná způsob tavby rudy pomocí dřevěného uhlí. Ovšem kdo se vydá Údolím lapků z Drakova hlavně proto, aby si připomněl loupežnická řádění, rozhodně nebude zklamaný. A může si udělat i malou odbočku a navštívit už zmíněný hrad Koberštejn.

Spustit audio