Učitelé stávkují, děti si užijí volna

23. září 2010

Učitelé ve většině z 18 královéhradeckých základních škol zřizovaných městem se připojí k plánované úterní stávce. Zavřené zůstanou dveře 12 základních škol, ke kterým se ve stávce připojí také zaměstnanci Domu dětí a mládeže a tří mateřských škol při Základních školách Štefánikova, Pražská a ZŠ Jih. "Podle zákona o kolektivním vyjednávání nenáleží zaměstnancům za dobu stávky mzda ani náhrada mzdy. My bychom byli ochotni stávku učitelů alespoň morálně podpořit, pokud by ovšem školy zajistily dětem náhradní program," vysvětlila vedoucí Odboru školství a volnočasových aktivit dětí a mládeže královéhradeckého magistrátu Ing. Alena Synková.

Alternativu však dětem nabídly pouze dvě základní školy. "Nabídli jsme rodičům, že se o jejich děti samozřejmě postaráme, ale nikdo z nich o to neprojevil zájem," sdělila Mgr. Jaroslava Kačerová, ředitelka ZŠ Svobodné dvory. Podobná situace nastala i na Základní škole Jiráskovo náměstí, kam v úterý přijde jen deset dětí. "Pro děti máme připraveno například promítání filmů a také vycházku," vysvětlila ředitelka ZŠ Jiráskovo náměstí Mgr. Marie Dušánková.
Ředitelé základních škol informovali o plánované stávce v předstihu jak královéhradecký magistrát, tak rodiče dětí. "Na konci minulého týdne přinesl syn ze školy dopis, kde jsou vysvětleny důvody stávky a podrobnosti, jak bude stávka na naší škole probíhat," řekla jedna z maminek žáka ZŠ Štefcova. Někteří ředitelé zapsali informace pro rodiče přímo do žákovských knížek dětí.
Ve výhodě jsou rodiče starších dětí, které už se o sebe dokáží postarat samy. Ti ostatní se většinou obracejí pro pomoc k babičkám nebo budou čerpat dovolenou. "Jako matce mi stávka učitelů také přidělala drobné starosti, přesto na ni mají nepopiratelný nárok. Koneckonců i rodičům by mělo záležet na tom, aby jejich děti vychovávali kvalifikovaní, sebevědomí a adekvátně ohodnocení učitelé," dodala Mgr. Markéta Pešková, matka žáka ZŠ Bezručova.

Spustit audio