Ubytování v okolí Adršpašsko-teplických skal je téměř obsazené, turisté přijíždí i na delší pobyty

10. červenec 2020 09:10

V okolí Adršpašsko-Teplických skal je aktuálně jen minimum volných ubytovacích kapacit. Vyplývá to z odpovědí majitelů a provozovatelů některých hotelů a penzionů pro Český rozhlas. Ubytovací kapacity jsou navíc z velké části rezervované i na další prázdninové týdny. Zatímco na prohlídku skal míří, stejně jako dřív, hlavně turisté z Polska, ubytování hledají podle hoteliérů především Češi.

„Už teď začínáme plnit rezervace na měsíc říjen," říká provozní Ivan Charvát. Na starosti má hotely Adršpach, Javor a Skalní mlýn s kapacitou 130 lůžek. Většina hostů jsou podle něj Češi.

Čtěte také

Třetina přijíždí na jednu noc, v průměru lidé zůstávají na tři dny.
„Docela mě překvapuje, že je tady hodně hostů ubytovaných na pět nebo šest dnů, což bývá na hotelech málokdy."

Podobně popisují současnou situaci s ubytovanými turisty nejen majitelé dalších hotelů a penzionů v Adršpachu, ale třeba i David Duda. Tomu patří Apartmány Ve mlýně v Teplicích nad Metují.

Hlavní sezóna je prý silnější než ta loňská, turisté navíc přijíždí na delší pobyty.
„My jsme se vždy v průběhu června snažili naplnit prázdninovou kapacitu rezervacemi na týdenní pobyty. Když jsme potom už viděli, že to nebude stačit, tak jsem je doplnili jednodenním až třídenním ubytováním. Ovšem letos to není zapotřebí."

Národní přírodní rezervace Adršpašsko-teplické skály, Milenci

Všichni letní klienti zmiňovaných Apartmánů jsou Češi, řada z nich dala podle Davida Dudy přednost dovolené v Česku před zahraničím.
„Když přijíždějí letos, tak hodně říkají, že se bojí odcestovat do zahraničí a raději jedou po Čechách."

Čtěte také

Prakticky do starých kolejí se vrátil život v samotných Adršpašsko-teplických skalách. Jen prohlídkový okruh v Adršpachu navštívilo od začátku července zhruba dvacet tisíc lidí. Většina přijíždí kolem poledne a i letos tak musela policie průjezd k Adršpašským skalám několikrát omezit a dopravu dočasně odklánět.

Koordinátorka cestovního ruchu Kateřina Menšíková proto žádá turisty, aby pro návštěvu skal zvolili jiný čas.
„Otevíráme ráno v osm hodin a v tu dobu je tady minimum návštěvníků. Také v případě příjezdu v pozdějších odpoledních hodinách mají turisté stále na projití skal dostatek času."

Tolik fascinujících zákoutí jako v Adršpašsko-teplických skalách uvidíte jen málokde. Adršpašsko-teplické skály jsou největším a nejdivočejším skalním městem ve střední Evropě.

Oficiálně jsou skály během hlavní sezóny otevřené do osmnácti hodin, turisté je ale mohou opustit i později.

Spustit audio

Související