U Stachelbergu na Trutnovsku chtějí nadšenci zpřístupnit další vojenský bunkr. Srub TS-81a Vrchy

18. červenec 2021 09:13

Spolek Stachelberg plánuje v příštích letech zpřístupnit další vojenský objekt. Jde o srub s označením TS-81a - Vrchy, který se nachází asi kilometr od hlavní silnice na Žacléř. Do chvíle, než bude ale otevřený pro veřejnost, zbývá ale ještě udělat mnoho práce. 

S Pavlem Holzknechtem máme za sebou asi kilometr cesty do kopce. A díváme se na bunkr, o jehož existenci možná ví jen několik nadšenců a kolemjdoucích.

Čtěte také

„Přesně tak. Nacházíme se na levém křídle tvrze Stachelberg, je to součást výstavby z roku 1938. Jde o takzvaný uzávěr Vernířovice, který bránil levé křídlo Stachebergu přes zaniklou obec Vernířovice. Skládá se celkem ze tří objektů a my se právě nacházíme u prvního z nich."

Je větší, než jsem čekala.
„Jde o objekt postavený ve třetí třídě odolnosti. To znamená, je to druhá největší odolnost v rámci Československého opevnění. Stojíme naproti jedné střílny ze dvou hlavních zbraní. V průběhu let, co objekt spravujeme, zatím osadili jednu repliku střílny zbraně M, to jsou dva kulomety na jedné lafetě."

„A prostor napravo od této střílny bude zanedlouho osazen replikou střílny protitankového kanonu ráže 47 milimetrů."

Jdeme se podívat z druhé strany ke vchodu

„Dovnitř ale nepůjdeme, protože objekt je v současné době bez elektrického proudu, takže bychom se tam nemohli ani bezpečně pohybovat. Tento objekt je samostatný, takže s podzemím tvrze Stachelberg není propojen. Ale má dvě patra. My jsme na úrovni horního, takzvaného bojového patra."

Spolek Stachelberg plánuje v příštích letech zpřístupnit další vojenský objekt

„Nějaké tři až čtyři metry pod námi je patro týlové, kde bylo zabezpečení osádky co se týče například ubytování. Měl tam být agregát, filtrovna, toalety i sklady potravin a tak dále. Aby byl objekt schopen 14 dní vydržet v úplném obklíčení."

Co se teď uvnitř začne dít?

„Chtěli bychom objekt v budoucnu dát do nějaké podoby. Tu si ještě musíme mezi námi ve spolku upřesnit, ale každopádně jsou tu vize, že bychom to chtěli zrekonstruovat do podoby Březinky u Náchoda. Tedy do podoby, jak by to vypadalo, kdyby byl celý objekt dokončen a byl plně funkční."

Čtěte také

„Je to hodně náročný a velký úkol, nebo vize, kterou bychom si samozřejmě chtěli splnit. Ale je to práce na delší dobu," dodává Pavel Holzknecht.

Pokud půjde vše podle plánů Spolku Stachelberg, tak by se první návštěvníci do tohoto objektu mohli podívat už v příštím roce.

Dělostřelecká tvrz Stachelberg
byla v letech 1937 a 1938 budována jako součást stálého československého opevnění. Nachází se na východním výběžku Krkonoš v blízkosti Rýchorského pralesa nad obcí Babí mezi městy Trutnov a Žacléř.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související