U Máchova jezera o víkendu nápor turistů neočekávají. Zasněžené stánky zůstanou většinou zavřené

Je před námi první víkend od uvolnění uzávěry okresů. A meteorologové na většině území Česka očekávají nevlídné počasí, najdou se ale určitě turisté, kteří budou chtít vyrazit do některé z atraktivních lokalit třeba jen na procházku. U Máchova jezera sledoval přípravy na sezónu redaktor Jiří Jelínek.

Pláže Máchova jezera v polovině dubna

V pátek 16. dubna naměřil náš kolega v Doksech asi 1 stupeň celsia, borové háje zakrývaly zbytky tajícího sněhu a kopec Borný zahalovala těžká mlha. I tak několik lidí přímo na pláži potkal. Kromě počasí je mrzela také absence otevřených stánků s občerstvením. A podle manažera pláží Aleše Zumra to o víkendu nebude jiné. Stánkaři volný čas využívají alespoň na údržbu, brousí lavice, uklízejí a podobně.

V okolí Máchova jezera ale například rodiny s menšími dětmi určitě ocení procházka po stopách Čtyřlístku. Romantické duše zase potěší stezky přírodní památkou SWAMP nebo po stopách Karla Hynka Máchy. Otevřeno má mít kavárna na náměstí v Doksech i některé provozovny ve Starých Splavech.

Čtěte také

Na Českolipsku je o víkendu možné také navštívit například přírodní památku Peklo, kudy se dá projít ze Zahrádek do České Lípy a naopak. Příznivci lidového umění mohou vyrazit do Brniště, kde je stezka různými starými újezdy, vyzdobená tesanými skalními reliéfy. Zajímavé procházky nabízí také celá oblast Ralska, kde lidé mohou procházet zbytky zaniklých vesnic, nebo studovat nejrůznější morfologické útvary v tamním geoparku.

Spustit audio

Související