U lidí se srdeční zástavou stále častěji zasahují hasiči. Roli hraje každá vteřina

12. únor 2018 11:19

Hasiči v Královéhradeckém kraji zasahují častěji u lidí se srdeční zástavou. Dispečeři krajské záchranky k nim posílají profesionální a dobrovolné jednotky vybavené defibrilátorem. V některých případech totiž můžou být u pacienta dřív než sanitka. Před pár dny podobný případ řešili například dobrovolní hasiči v Horním Maršově v Krkonoších. 

Například loni hasiči podle vlastních statistik v Královéhradeckém kraji řešili 81 takových událostí a zachránili 38 osob.

Čtěte takéDefibrilátory putují do hor. Tam budou pomáhat

I když ne všichni tito lidé následně v nemocnici skutečně přežili, je pomoc hasičů při srdečních zástavách velmi důležitá, říká Ivo Novák z královéhradecké krajské záchranky: „Čím dříve od vzniku fibrilace srdečních komor přijde ten léčebný elektrický výboj, tím je vyšší šance na jeho úspěšnou léčbu. Jednotky požární ochrany, ale také policisté a strážníci se vybavují automatizovanými externími defibrilátory. My se samozřejmě staráme i o výcvik a školení všech těch jednotek."

Královéhradecký kraj poslal do horských oblastí 12 nových defibrilátorů

Dvanáct defibrilátorů putovalo nedávno také do vysokohorského pásma Královéhradeckého kraje.

Přístroje za 480 tisíc korun pořídila krajská záchranná služba, které na to poskytl finance Královéhradecký kraj. Defibrilátor tak je nejen na vrcholu Sněžky, ale i na mezistanici na Růžové hoře. Disponují jím například i Špindlerova bouda či Chalupa na Rozcestí.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související