U každých kamen musí být dodržena určitá bezpečnost. Jaká?

18. leden 2015

V těchto dnech si už skutečně vychutnáváme příjemné teplo domova sálajícího většinou z ústředního topení. Čím dál větší oblibu si získávají také kamna nebo krby různých tvarů i barev. Pokud se už rozhodneme pro takovéto vybavení bytu nebo i chalupy, musíme dodržet určitá bezpečnostní opatření. Jaká?

To se od odborníka Josefa Matyáše dozvěděla redaktorka Jana Tomková.

Kamna i krby musí být především postavena na nehořlavém materiálu.

Čtěte také

"Pokud se rekonstruuje nebo staví nová podlaha je vhodné na místo kde bude instalováno topidlo položit například nehořlavé dlažby. Pokud je ale již podlaha hotová, a je tam třeba plovoucí podlaha nebo parkety, tak je možno použít na podlahu vysoce tvrzená kalená skla. Ta postavíme na místo, kde bude topidlo a na ně se potom instalují samotná kamna", říká Josef Matyáš.

Ne ke každám kamnům se hodí určitý typ skla. A tak je vodné si vybrat z různých tvarů a designů.

"Další možností zabezpečení kamen jsou podstavné krbové a kamnové plechy. Jde o ocelové plechy s povrchovou úpravou. Jde o levnější varienatu ochrany proti požáru kolem kamen, která se ale hodí spíš někam na chalupu", dodává Josef Matyáš.

Podkladová skla jsou speciálně vyráběna pod krbová kamna. Zajistí nehořlavý prostor a je zároveň i designovým prvkem v interiéru. Hrany jsou zaleštěné a lehce sražené. Síla skla může být 6 či 8 mm. Pro kamna do 150 kg dostačuje sklo o tloušťce 6mm.

Kachlová kamna s pecí
autor: TK
Spustit audio