Tyto dny jsou ideální ke sledování padajících hvězd, pravidelného letního roje meteorů Perseid

6. srpen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Trosky čínské rakety Dlouhý pochod 5B, která nekontrolovaně sestupovala k Zemi, vstoupily do atmosféry a bezpečně dopadly do moře u Filipín. Podle údajů americké a čínské vesmírné agentury je dopadová plocha v Suluském moři poblíž Filipín, informoval server Space News, který sestup živě přenášel. Lidé v Malajsii sledovali padající svítící objekty a zveřejňovali videa na sociálních sítích.

Tento týden je ideální ke sledování pravidelného letního roje meteorů, takzvaných Perseid. „Nejintenzivnější budou sice až příští týden, jenomže v tu chvíli bude zrovna měsíc v úplňku, ideální podmínky pro sledování tedy máme v těchto dnech,“ vysvětluje astrofotograf Petr Horálek ze Slezské univerzity v Opavě.

Čtěte také

Ostravští přírodovědci vyrazili na speciální expedici na Island. Chtějí tam přijít na záhadu dlouhověkosti žraloka malohlavého, který se dožívá až 400 let, zatímco ostatní druhy žraloků žijí jen desítky roků. Akademici budou odebírat vzorky jeho DNA. Výsledky výzkumu by mohly pomoci třeba ve zdravotnictví.

Hledat v hlubokém vesmíru planety podobné Zemi, to je úkolem mise PLATO Evropské vesmírné agentury. Sonda se má vydat na oběžnou dráhu v roce 2026. Na její přípravě se podílí také brněnští vědci. Ti v červenci provedli unikátní zátěžový test. Cílem testu bylo ověřit, zda hlavní nosná část sondy, její centrální trubice, vydrží extrémní tlakovou zátěž při startu rakety i následném osmiletém pobytu ve vesmíru.

Čtěte také

Zhruba devět z deseti nových fotovoltaických elektráren je vybaveno systémem na akumulaci elektřiny. Jen v první polovině letošního roku se převážně v domácnostech instalovalo 89,2 megawatthodin (MWh) bateriových úložišť, tedy víc než samotný výkon fotovoltaiky. V prvním pololetí vzniklo 9354 solárních elektráren s celkovým výkonem 74,8 megawattu. 

Podmořští archeologové a potápěči vylovili šperky nedocenitelné hodnoty ze španělské lodi, která ztroskotala roku 1656 u souostroví Bahamy. V oblasti plné žraloků byli hledači pokladů i dříve, tento nález je ale výjimečný svou zachovalostí i počtem nalezených artefaktů.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.