Tvarohové knedlíky máme spojené s jahodami a začátkem léta. Ale skvělé jsou i s podzimními jablky

Česká kuchyně nabízí nejrůznější typy knedlíků, letní variantou jsou sladké knedlíky plněné nebo polévané ovocem. První psaný recept na ovocné knedlíky na českém území pochází ze 17. století. Tehdy se připravovaly smažením a byly plněné švestkami.

Ingredience
  • 3 jablka
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 280 g dětské krupičky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžičky cukru moučka
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 hrst sekaných vlašských ořechů

Vařené knedlíky se začaly objevovat až o něco později. Sypaly se tvarohem nebo mákem, v bohatších domech se polévaly máslem nebo smetanou.

Knedlíky se objevují i v jiných zemích střední Evropy - Rakousku, Německu i Polsku. V Česku má tento sladký pokrm ovšem silnou tradici. Během let se receptář rozšířil o knedlíky kynuté, spařené, tvarohové, případně i z bramborového těsta.

Uvádí se, že právě ovocné knedlíky si zamiloval i následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este. A údajně byly také nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm. Zlehka je zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte chvíli stranou.
Do mísy dejte tvaroh (na knedlíky je nejlepší měkký tvaroh v alobalu), špetku soli, vejce a větší část dětské krupičky. Těsto pořádně propracujte vidličkou, a poté se do něj pusťte rukou. Postupně přisypte tolik krupičky, aby vzniklo soudržné, trochu lepivé těsto, ze kterého můžete v dlani vytvořit tvárnou placičku.
Těsto rozdělte na poloviny, vytvarujte z něj šišky podobné knedlíkům a na talíř si nasypte ještě trochu krupičky. Z těsta odkrajujte kousky podobně, jako když krájíte knedlíky. Jednu stranu těsta otiskněte v krupičce, aby se vám nelepilo na ruce, doprostřed položte kostičku jablka a vytvarujte knedlík. Ten ještě můžete celý zlehka vyválet v krupičce, aby se vám nepřilepil na tác.
Až budete mít všechny knedlíky připraveny, přiveďte k varu vodu. Do vařící vody vložte všechny knedlíky a vařečkou je jemně odlepte ode dna. Znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na mírný. Knedlíky vařte asi 6-8 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch.

Tvarohové knedlíky jsou lehké a naplnění nezvykle jablky jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem a cukrem.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.