Tvarohové knedlíky máme spojené s jahodami a začátkem léta. Ale skvělé jsou i s podzimními jablky
Česká kuchyně nabízí nejrůznější typy knedlíků, letní variantou jsou sladké knedlíky plněné nebo polévané ovocem. První psaný recept na ovocné knedlíky na českém území pochází ze 17. století. Tehdy se připravovaly smažením a byly plněné švestkami.
- 3 jablka
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 280 g dětské krupičky
- 1 špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce másla
- 4 lžičky cukru moučka
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 hrst sekaných vlašských ořechů
Vařené knedlíky se začaly objevovat až o něco později. Sypaly se tvarohem nebo mákem, v bohatších domech se polévaly máslem nebo smetanou.
Knedlíky se objevují i v jiných zemích střední Evropy - Rakousku, Německu i Polsku. V Česku má tento sladký pokrm ovšem silnou tradici. Během let se receptář rozšířil o knedlíky kynuté, spařené, tvarohové, případně i z bramborového těsta.
Uvádí se, že právě ovocné knedlíky si zamiloval i následník rakousko-uherského trůnu arcivévoda František Ferdinand d´Este. A údajně byly také nejoblíbenějším jídlem prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.
Postup:
Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky velké asi 1,5 cm. Zlehka je zakápněte citronovou šťávou, aby nezhnědla, a nechte chvíli stranou.
Do mísy dejte tvaroh (na knedlíky je nejlepší měkký tvaroh v alobalu), špetku soli, vejce a větší část dětské krupičky. Těsto pořádně propracujte vidličkou, a poté se do něj pusťte rukou. Postupně přisypte tolik krupičky, aby vzniklo soudržné, trochu lepivé těsto, ze kterého můžete v dlani vytvořit tvárnou placičku.
Těsto rozdělte na poloviny, vytvarujte z něj šišky podobné knedlíkům a na talíř si nasypte ještě trochu krupičky. Z těsta odkrajujte kousky podobně, jako když krájíte knedlíky. Jednu stranu těsta otiskněte v krupičce, aby se vám nelepilo na ruce, doprostřed položte kostičku jablka a vytvarujte knedlík. Ten ještě můžete celý zlehka vyválet v krupičce, aby se vám nepřilepil na tác.
Až budete mít všechny knedlíky připraveny, přiveďte k varu vodu. Do vařící vody vložte všechny knedlíky a vařečkou je jemně odlepte ode dna. Znovu přiveďte k varu a stáhněte plamen na mírný. Knedlíky vařte asi 6-8 minut od chvíle, kdy vyplavou na povrch.
Tvarohové knedlíky jsou lehké a naplnění nezvykle jablky jim sluší a skvěle chutnají. Podávány jsou ještě s perníkem, rozpuštěným máslem a cukrem.
Dobrou chuť!
Související
-
Jogurtové knedlíky s jahodovým žahourem jsou nádherně vláčné a kloužou doslova samy do úst
Jahodové knedlíky, to je klasika a současně i životní láska! A ty z nadýchaného jogurtového těsta obzvlášť. Stačí je už jen posypat moučkovým cukrem a hostina může začít.
-
Ovocné knedlíky trochu jinak. Aneb tvarohové knedlíčky se švestkovým přelivem a mákem
I sladká jídla jdou připravit tak, že si je můžete vychutnat bez výčitek svědomí. Vyvarujte se cukru, použijte celozrnnou mouku a připravte si knedlíčky s ovocným přelivem.
-
Oslaďte si život! Švestkové knedlíky z tvarohového těsta se...
Na plněné ovocné knedlíky je nejsnazší jít s tvarohovým těstem. To vyžaduje jen několik surovin, je hotové za pár minut a pracuje se s ním v pohodě - čili nebudete ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.