Turistická sezóna začala naplno. Co je nového například v regionu Kladské pomezí?

26. duben 2018 09:35

Letní turistická sezóna se blíží a v regionu Kladské pomezí čeká na návštěvníky mnoho akcí, na které jsou zvyklí. Ale dočkají se i několika novinek. Co připravují například v Pevnosti Josefov nebo na Novoměstském zámku? 

Turistická oblast Kladské pomezí združuje několik desítek obcí, podnikatelů i organizací. Pravidelně představují to nejzajímavější, co připravují pro nadcházející turistické období.

V areálu josefovské pevnosti bude podle Ilony Rejzkové - Zatloukalové největší akci letošní sezóny „Oživlý Josefov": „Je to městská slavnost, která by měla oživit celý Josefov a proběhne 14. července. Návštěvníci se mohou těšit na bitvu, tak na oživlé josefovské postavy včetně samotného císaře. Dále na řemeslný jarmark, na možnost svézt se městem v kočáře a možnost navštívit veškerá atraktivní místa, která Josefov nabízí."

Návštěvníci také můžou využít nový interaktivní zážitkový program nazvaný „Dezertér".

V Josefově si můžete prohlédnout model tohoto pevnostního města v poměru 1 : 300

„Ten zavede zájemce na místa, která se nedají běžně navštívit. Je inspirovaný Escape games, takže je nutné překonávat různé překážky, složité a neobvyklé zámky a mříže. Během cesty musí návštěvníci posbírat indicie o Vincentovi Stárkovi, který byl prohlášen za dezertéra. A odhalit tak jeho osud, jak tedy doopravdy byl podle pravdy," vysvětluje Ilona Rejzková.

Sídlem rodu Bartoňů z Dobenína je 110 let perla Kladského pomezí, která nese stopu básníka dřeva

Zámek Nové Město nad Metují

Zámek v Novém Městě nad Metují je po staletí dominantou města. Právem nese popisné číslo jedna, neboť je nejatraktivnější stavbou celého centra. Zámek a náměstí tvoří jeden unikátní architektonický celek. Farní pamětní kniha uvádí, že základní kámen budoucího města a hradu byl položen 10. srpna roku 1501 ve dvě hodiny odpoledne. 

Další oblíbenou zastávkou turistů je Novoměstský zámek. Tam přes léto budou obnovovat lipovou alej. Ta byla dlouhá léta veřejnosti nepřístupná.

Podle správce zámku Ondřeje Daňka už práce začaly: „Revitalizují se tam stromy, dosadí se nová zeleň, nové lavičky a odpadkové koše. Dokonce i osvětlení, takže v podvečer to bude také moc pěkný nový zážitek."

A z novinkových akcí tu pak chystají festival zaměřený na jídlo a umění.

Zámek Nové Město nad Metují

„První ročník Food Art festivalu. To je fenomén, který letos opanuje zámecký areál. A jak je z názvu jasné, tak jde jednak o jídlo, ale jde také o umění. Tedy ochutnávky různých druhů kuchyní spojené s představením různých umělců. Bude to v sobotu 26. května," dodává Ondřej Daněk.

Další z vyhledávaných míst Kladského pomezí je pevnost Dobrošov. Tu naopak čeká velká a nákladná oprava. Provozovatel - Regionální muzeum v Náchodě - zatím nemá bližší informace o termínech případného uzavření pro turisty. Proto je před návštěvou Dobrošova vždy dobré sledovat aktuální informace na internetu.

autoři: Milan Baják , luc
Spustit audio

Související