Turistická sezóna představí letos památky ve světle Osmičkových výročí a šlechtické diplomacie

23. březen 2018 10:05

Rozšíření expozic, výstavy, ale také mnoho oprav - to všechno se bude dít v letošním roce na hradech a zámcích Královéhradeckého kraje. Na zámku Ratibořice na Náchodsku to oznámili zástupci Národního památkového ústavu, kteří představili novinky pro příští měsíce. O podrobnosti se zajímala reportérka Jana Házová.

Letošní rok se ponese v duchu šlechtické diplomacie, kdy vybrané hrady a zámky budou seznamovat návštěvníky s působením šlechty v politickém dění. Správy objektů se také připojují k tzv. Osmičkovým výročím, respektive k projektu Století republiky.

Na Královéhradecku zahájí sezónu hospitál Kuks a zámek Hrádek u Nechanic již tuto sobotu, v Babiččině údolí čeká návštěvníky obnovené vodní dílo. Již otevřený zámek Litomyšl je provoněn květinovými dekoracemi k připomenutí letošních narozenin.

Areál opočenského zámku je jedinečným souborem památek, dokládajících způsob života, vkus i myšlení části české společnosti v průběhu pěti století

„Do letošní sezóny vstupujeme s přáním, aby na naše památky přišlo co nejvíce spokojených návštěvníků. Poslední tři roky byla návštěvnost skutečně vysoká - na královéhradecké objekty ve správě NPÚ zavítalo v letech 2015 - 2017 úctyhodných více jak 300 tisíc návštěvníků ročně, což je nárůst o více jak sto tisíc oproti letům předchozím, Věřím, že zájem o naše hrady a zámky neklesne, naopak. Řada objektů se stává doslova kulturními centry a mne těší, že se hrady a zámky stávají místem, kde lidé stráví i celý den, nikoliv pouze čas vymezený jednou prohlídkou", zamýšlí se nad objekty a pojetím jejich správy ředitel ÚPS na Sychrově Miloš Kadlec.

Kuks zahájí sezónu již v sobotu 24. března. Novinkou na Kuksu je obohacení základního prohlídkového okruhu o nově restaurovaný mobiliář - například v kostele Nejsvětější Trojice bude na své původní místo instalován oboustranný obraz, který je výjimečný zobrazením kojící Panny Marie. Správa hospitálu se také letos prvně zapojí do Hradozámecké noci (25. srpna). V dubnu se na Kuksu uskuteční běžecké závody Zkus maraton Kuks, závěr dubna bude patřit Zahradnickým trhům.

Obnovená červená fasáda Hrádku u Nechanic

Na zámku Hrádek u Nechanic právě finišuje velikonoční výzdoba objektu, protože zámek otevře své komnaty také tuto sobotu s tím, že prohlídky jsou obohaceny o výklad o velikonočních zvycích a tradicích. Na květen je zde plánována historicky první květinová výstava a kromě tradičních akcí zde v září proběhnou speciální komentované prohlídky na téma Harrachové a diplomacie.

V Náchodě začne sezóna na Velký pátek 30. března, kdy zámek bude odemykat kníže Ottavio s manželkou - návštěvníky tak čekají prohlídky s průvodci v kostýmu. Na celou sezónu je naplánována řada kulturních akcí včetně prohlídek pro děti, stavebně-historických prohlídek a pravidelných prohlídek zámecké kaple a zámeckých půd, v rámci Roku české šlechty v evropské diplomacii se návštěvníci mohou těšit jak na noční prohlídky, tak komentované prohlídky exteriérů.

Logo

Sezóna 2018 se na zámku Opočno ponese v duchu oslav výročí 950 let od první zmínky o opočenském hradišti. Zámek připravuje na toto téma dvě výstavy. Archeologické exponáty opočenského zámku představí 70 sbírkových předmětů převážně z depozitářů, stavební vývoj "starého" Opočna pak historii zámecké budovy, kterou se pro nedostatek pramenů daří až v poslední době rozkrývat ze sekundárních zdrojů. Nebudou chybět ani tradiční akce jako speciální květinové výzdoby při Svátcích růží či Velikonocích, reprízy se dočkají noční prohlídky s rozšířeným výkladem, tentokrát komorně pojaté. První návštěvníky přivítají na zámku v pátek 30. března.

Velká jídelna, Zámek Ratibořice

V Ratibořicích začne sezóna na Velký pátek a v souvislosti s otevřením zámku mohou návštěvníci zavítat i do sklepení, kde je čeká výstava keramiky z dílny Petry Bláhové. V dubnu nabídne správa zámku rozšířené prohlídky, v květnu zase prohlídky zámku za svitu svící, červen bude patřit postavám z knihy Babička. Návštěvníky areálu národní kulturní památky Babiččino údolí jistě potěší pohled na obnovené vodní dílo „Mlýnský náhon".

Spustit audio

Související