Turistická sezóna na železnici v Praze a středních Čechách začíná už tento víkend. Přináší řadu novinek

24. březen 2023 15:00

Poslední březnový víkend bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena turistická sezóna. Letos čeká na cestující celá řada novinek. Nostalgické vlaky „Párou Prahou“ pojedou po nové polookružní trase do Roztok u Prahy a parním vlakem „Párou Posázavím“ se budou zájemci moci vydat i do města Sázava. Cestující se mohou těšit také na pohodlnější jízdu výletním vlakem Cyklohráček.

Nostalgické jízdy – nově do Roztok u Prahy a do Sázavy

Všechny parní vlaky budou letos začínat i končit svou jízdu na nádraží Praha-Vršovice, které v nedávné době prošlo celkovou rekonstrukcí včetně vybudování bezbariérového přístupu na všechna nástupiště, propojovacího podchodu do Nuslí a nového informačního systému.

Letos bude upravena trasa jízdy „Párou Prahou“. „Tento vlak pojede po nové polookružní trase z Vršovic přes Libeň do Roztok u Prahy a odtud přes pražské hlavní nádraží zpět do Vršovic. Parní jízda v nové trase do Roztok u Prahy je naplánována na 6. května a 30. září.

Nostalgické vlaky „Párou Posázavím“ svezou fanoušky železniční nostalgie po trase přes Davli a Jílové u Prahy do Týnce nad Sázavou. V Týneckém hradu budou cestující moci opět navštívit zajímavé tematické výstavy a akce. Tyto jízdy se uskuteční ve dnech 9. dubna, 7. května, 23. července, 20. srpna a 1. října.

Cyklohráčkem do Slaného, pod Říp a dalších míst

Do jubilejní 10. sezóny letos vstoupí oblíbený výletní vlak Cyklohráček. Stejně jako v předchozích letech bude jezdit opět o sobotách, nedělích a státních svátcích od 25. března do 29. října 2023.

Dva páry spojů pojedou po obvyklé trase z Prahy hl.n. přes Pražský Semmering, Hostivici, Středokluky a Podlešín do Slaného a ve vybrané termíny budou tyto spoje prodloužené až do Zlonic.

V období od 15. dubna do 16. července 2023 ovlivní provoz Cyklohráčku výluková činnost na jeho pravidelné trase, kvůli které bude jezdit odklonem přes místa, kde v současné době vlaky jezdí už jen zřídka. Z Prahy se během této výluky vydá Cyklohráček podél Vltavy do Kralup nad Vltavou a dále kolem renesančního zámku v Nelahozevsi až do blízkosti památné hory Říp. Projede po trati mezi Straškovem a Zlonicemi, kde v současnosti není pravidelný provoz osobních vlaků, a svou jízdu ukončí ve Slaném.

Cyklohráček je na letošní sezónu vylepšený a novinkou bude také rozšíření jízd Cyklohráčku během letních prázdnin. Detaily ke speciálním jízdám najdou zájemci brzy na webu Cyklohráčku.

Turistické vlaky nejen do oblasti Českého ráje a Brd

I letos budou České dráhy vypravovat o víkendech a státních svátcích v období od 25. března do 29. října 2023 vlak „Český ráj“, který zaveze cestující z hlavního města na výlet nejen za Rumcajsem do Jičína, ale i do oblasti Prachovských skal nebo Hruboskalska, kde je možné navštívit třeba hrad Valdštejn. Vlak je určen pro pěší i cykloturisty a bude odjíždět z pražského Masarykova nádraží v 8:54 hod.

Turisté se budou znovu moci vypravit na výlet i vlakem „Cyklo Brdy“, a to nejen do malebné přírody Brd, ale i do hornického města Příbram nebo na zámek v Březnici a Blatné. Vlak bude odjíždět z Prahy hl.n. v 8:35 hod. V období od 11. června do 29. října 2023 bude na tento vlak navazovat v Březnici přípoj do Rožmitálu pod Třemšínem. Na trati mezi Březnicí a Rožmitálem objednal Středočeský kraj v tomto období celkem čtyři páry sezónních vlaků.

Další plánované železniční akce v roce 2023

Na letošní rok jsou plánované také další zajímavé akce pro fanoušky železnice a veřejné dopravy. Spolupracují na nich České dráhy, Pražská integrovaná doprava a řada dalších partnerů:

  • 22. 4. 2023: Regionální den PID, Kutná Hora město
  • 3. 6. 2023: Pražský dopravní den dětí, Praha-Braník
  • 9. 9. 2023: Pražský železniční den, Praha-Vršovice
  • 7. 10. 2023: Den Cyklohráčku, Slaný

Podrobné informace najdete na webu Českých drah, Pražské integrované dopravy a Krajského úřadu Středočeského kraje.

autor: JMys | zdroje: Českéch dráhy , Pražská integrovaná doprava , Krajský úřad Středočeského kraje
Spustit audio