Turista přelezl zábradlí na Bílé věži a fotografoval. Kolemjdoucí ohlásil pokus o sebevraždu

18. únor 2019 12:02

Krásné počasí, které přinesl uplynulý víkend, vylákalo ven nejen milovníky přírody, ale i památek nebo turistických zajímavostí. Jedním z nich byl také 24 letý cizinec, který se rozhodl v České republice navštívit dominantu města Hradce Králové - renesanční Bílou věž, sousedící s katedrálou svatého Ducha v historickém centru Velkého náměstí. Jedná se o více než 70 m vysokou věž, pocházející z 16. století, z jejíchž ochozů lze dohlédnout až na úpatí Krkonoš a Orlických hor.

Objeví se na ochozu Bílé věže v Hradci Králové bezpečnostní sítě?

Katedrála a Bílá věž v Hradci Králové

Na Bílé věži v Hradci Králové by se mohly podobně jako na dalších památkách v Česku objevit bezpečnostní sítě. Důvodem je už několikátý případ, kdy se někdo rozhodl ukončit svůj život skokem z ochozu památky.

Mladého muže, který tuto neděli dopoledne (dne 17. 2. 2019 v 10 hodin) vystoupal na věž, však krásný výhled učaroval zřejmě natolik, že ve snaze, pořídit si co nejdokonalejší fotku, nerespektoval návštěvní řád, přelezl zábradlí a začal fotit.

V té chvíli však krásy renesanční Bílé věže obdivoval i turista, pohybující se na chodníku pod věží a při pohledu nahoru nabyl dojmu, že je svědkem chystané sebevraždy. Ve snaze, zachránit muži život, neváhal a zalarmoval okamžitě pomoc.

Když proto vzápětí na tísňové lince policie zazvonil telefon a operační důstojník přijal zprávu o muži, sedícím na ochozu věže, rozjela se okamžitě záchranná akce.

Katedrála Svatého Ducha a Bílá věž na Velkém náměstí v Hradci Králové

Na místo byly vyslány nejbližší policejní hlídky a současně informovány i další složky IZS, včetně policejního vyjednavače. Po příjezdu na místo však policisté zjistili, že se údajně ohrožený muž nachází již dole pod věží, kam živ a zdráv sestoupal po schodech až k východu pro turisty po právě absolvované prohlídce.

Policistům zde překvapeně sdělil, že netušil, že se nahoře pohyboval v zakázané zóně a že porušil návštěvní řád a za své jednání se omluvil. V žádném případě prý neměl v úmyslu ukončit svůj život a chtěl si jen pořídit fotografii.

Policisté proto celou věc vyřešili na místě domluvou.

autor: baj | zdroj: Policie ČR
Spustit audio

Související