Trutnovští zastupitelé schválili letošní rozpočet se schodkem přes čtvrt miliardy korun

5. březen 2019 09:55

Trutnov bude v letošním roce hospodařit s rozpočtem, který je podle vedení města proinvestiční. Výdaje jsou skoro o 300 miliónů korun vyšší než příjmy, přesto pro takovou podobu rozpočtu zvedla ruku výrazná většina zastupitelů. Nakonec ho podpořilo 23 zastupitelů včetně několika opozičních, proti byli tři. 

V Trutnově vznikne nové Centrum duševního zdraví. Nahradí bývalý kulturní dům

V Trutnově vznikne nové Centrum duševního zdraví (vizualizace)

Do dvou let vznikne v Trutnově nové Centrum duševního zdraví za více jak 55,5 milionu korun. Cílem projektu je získat odpovídající prostory pro poskytování zdravotních a přímo návazných sociálních služeb pro osoby s duševním onemocněním. Nové centrum vznikne na místě bývalého kulturního domu.

„Já bych řekl, že ten rozpočet je tak třikrát víc proinvestiční než v loňském roce. A jsem rád, že máme rozumné opoziční zastupitele, kteří vědí, že ten nástroj je dobře zpracován a bude nám sloužit po celý rok k rozvoji a prospěchu našeho města," těšil poměr hlasů - 23 pro, 5 se zdrželo a jen 3 byli proti - starostu Ivana Adamce z ODS.

Rozdíl mezi příjmy a výdaji činí 280 miliónů korun a město ho pokryje z přebytku z minulého roku a také z investičního úvěru.

Investičních akcí, které město naplánovalo, je celá řada, vypočítává Ivan Adamec.
„Ať je to Středisko volného času, dostavba hasičské zbrojnice. letní koupaliště a výměna bazénu či příprava Kina Vesmír. Těch aktivit je celá řada. I podpora škol v rámci evropských dotací, prostě je to celá řada investic."

Jak dopadl rozpočet? (ilustrační fotografie)

Proti takové podobě rozpočtu byli zastupitelé z hnutí Žit v Trutnově. Proč, vysvětlil člen rozpočtového výboru za Žit v Trutnově Robert Fajfr.
„Investice, které se chystají, jsou super. Ale kam? To jsou investice tak trochu do zábavy. Aquaparky, různá střediska volného času, dříve to bylo UFFO a podobně. Chybí mi tam investice do infrastruktury, cykloinfrastruktury či generelů. Věci, které bude město potřebovat do dlouhé budoucnosti. A chybí mi tam parkování."

Nikdy nechtěl dělat politiku. Ale voliči rozhodli, že je už 20 let starostou Trutnova

Ivan Adamec ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové vám budeme v příštích dnech a týdnech postupně představovat jednotlivé starosty, kteří v našich městech a obcích svůj post buď v komunálních volbách obhájili nebo na něj nově dosedli.

Starosta Ivan Adamec bral názor opozice s nadhledem, který mu umožnilo právě 23 hlasů na podporu rozpočtu.
„Oni jsou opozice a samozřejmě musí k tomu rozpočtu něco říkat. Ale já bych očekával nějaký smysluplný protinávrh. Případně snahu se dohodnout s koalicí na prosazování svých vlastních plánů a představ, které slibovali svým voličům. Nic takového ale neproběhlo. Beru to jako takový klasický obal a roští kolem jednání o rozpočtu. Opozice se zviditelňovala, ale to je její problém, žádný jiný návrh nepadl."

Proč opoziční hnutí Žit v Trutnově s nějakými protinávrhy nepřišlo? Vysvětlení nabízí další z opozičních zastupitelů Petr Sobotka.
„Ano, nenavrhovali jsme to. Protože síla koalice je zkrátka taková, že bychom na tom pohořeli."

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související