Trutnovští strážníci intenzivně kontrolují dětská hřiště. Ta jsou často plná nebezpečných předmětů

3. duben 2019 09:21

Městští strážníci v Trutnově po zimě intenzivně kontrolují dětská hřiště, pískoviště a hrací plochy. Pokud najdou nějakou závodu na herních prvcích, nebo oplocení, hned kontaktují pracovníky technických služeb, kteří závady odstraní. Strážníci často nachází také předměty, které můžou být pro děti nebezpečné. Jde třeba o rozbité lahve, sešlapané plechovky nebo shnilé potraviny. 

Městská policie v Trutnově hledá další cesty a způsoby, jak co nejlépe pomáhat seniorům

20 zájemců se zatím v Hradci Králové přihlásilo do policejní Akademie seniorů

Trutnovská městská policie chce ještě víc zlepšit svou práci se seniory z Domů s pečovatelskou službou. Vedení strážníků si všímá toho, že se někteří starší lidé ostýchají požádat o pomoc nebo zavolat na tísňovou linku, i proto zavádí ve městě nové okrsky. Stejně jako třeba v dobách první republiky by pak měli místní svého strážníka znát a měli by k němu tedy mít i výrazně blíž.

S hlídkou městských strážníků jsme dorazili na okraj Trutnova. S Michalem Marholdem stojíme u dětského hřiště, přímo na pískovišti.
„Na první pohled se zdá, že je dětské hřiště v pořádku a nedotčené. Ale je lepší to důkladně projít a prohlédnout. Nohou nebo nějakými hrabičkami písek prohrábnout. Tady je například vidět kus plechovky. To je předmět, o který se může dítě zranit, je to ostré."

Spolu se strážníkem Michalem Šantrochem procházíme dětské hřiště, které je vedle pískoviště. Jsou tady lavičky, houpačky a kolotoče.
„Po zimě kontrolujeme zjevné poškození jednotlivých prvků na dětském hřišti. Aby tam nebylo někde nějaké zalomení a dítě se nemohlo zranit."

Akce Jehla v Ústí nad Labem

Přímo na dětském hřišti leží zapalovač, o dva metry dál potom rozbitá skleněná lahev. A střepy jsou opravdu všude.
„Většinou tyto aktivity, které tady teď leží na zemi, tak se odehrávají v nočních hodinách. Parta mladých lidí tady vysedává a popíjí alkohol. Potom tady vzniká takový nepořádek. Výsledkem jsou střepy na dětském hřišti, což je velice nebezpečné."

Strážníci jsou pochopitelně vybaveni rukavicemi. Teď seberou veškerý nepořádek z dětského hřiště, aby se nemohlo zranit nějaké malé dítě. 

Policisté přiznávají, že jim v mnohém pomáhají sami lidé, kteří je o případných problémech informují.

Spustit audio

Související