Trutnovští skauti se z provizorních prostor stěhují do klubovny opravené za 12,5 milionů korun

1. říjen 2020 09:05

Trutnovští skauti mají kompletně opravenou klubovnu. Radnice do objektu na Horské ulici investovala 12,5 milionů korun. Podstatnou částkou v rozpočtu bylo napojení budovy na teplovod. Původní prostory už byly nevyhovující. Skauti teď mají k dispozici víc místností, nové sociální zázemí a kompletní vybavení. 

Čtěte také

„Původně jsme tady hlavně skladovali materiál. Teď se nám kapacita opravdu zvýšila, protože tu vznikl velký prostor, který budeme využívat na hraní, promítání nebo na spaní," ukazuje předsedkyně skautů Lída Rosijová nové prostorné podkroví.

Jsou tu křesla z dřevěných palet, sedačky a nad krbovými kamny je namalovaný totem. Každý oddíl teď má díky přestavbě vlastní klubovnu. Dokonce i ti nejmenší.
„Benjamínkům jsme nechali vybudovat dřevěné zvýšené patro. Tak budou mít naše koťata takové své doupě."

Nově vznikla také středisková klubovna, kde se budou scházet vedoucí jednotlivých oddílů. Je tady několik krbových kamen.

Pokračuje Jan Klenčík, který měl opravy na starosti.
„Máme nadále možnost díky vyvložkování komínů na každé klubovně topit v kamnech. Využili jsme původních dvou otvorů pro dveře, kam jsme osadili průhledovou krbovou vložku. Tak jsme získali jedny kamna pro dvě klubovny."

Čtěte také

A doplňuje, že o topení se budou starat děti, protože je to jedna ze skautských dovedností.
„Naučí se zatápět, připravovat dřevo. Máme kamaráda hajného, který nám v tomto pomáhá. Lidskou sílu si obstaráme sami."

Zatímco v původních prostorách bylo nevyhovující sociální zázemí, teď je tu dostatek toalet a dokonce i sprchy.

Podle Lídy Rosijové čekali skauti na kompletní opravu dlouho, sami se snažili sehnat si potřebné peníze, protože stav budovy byl velmi špatný.
„Dá se říct, že to byl už objekt zchátralý. V zimě nám například zamrzala voda, tak jsme ji museli v tomto období úplně uzavřít. A byli jsme v zimě bez vody."

„Dům se nechal podřezat a kompletně se zaizoloval. Vyměnila se okna a komplet všechny dveře. Napojili jsme se na horkovod. Střecha se udělala nová," dodává Jan Klenčík.

Skauti by se měli poprvé v nové klubovně sejít příští týden, ale zálež to bude na aktuální epidemiologické situaci.

Spustit audio

Související