Trutnovští hasiči obsadili lanovku v Mladých Bukách. Cvičili záchranu osob v případě poruchy

26. září 2019 09:14

Na sedačkové lanovce v mladobuckém lyžařském areálu trénovali trutnovští hasiči. Cílem byl nácvik záchrany lidí, kteří na lanovce zůstali uvězněni. Záchranáři využívají k tréninku právě současné období, kdy jsou lanové dráhy mimo provoz. 

„Mám lezecké oblečení a nepromokavé boty z odolnějšího materiálu. A potom sedák a nějaký materiál, který potřebujeme, tedy karabiny a slaňovací prostředek," popisuje člen trutnovského hasičského sboru Jan Beran jak je vybaven.

Čtěte také

Pochopitelně mu nechybí přilba a vysílačka.
„A jdeme na to. Potřeboval bych dva nebo tři figuranty."

Figuranti simulují uvízlé turisty na sedačkové lanovce a čekají na záchranu. Nejdřív hasiči o stožáru dělají tzv. kotevní bod.

„Může se stát, že ten žebřík je tam jen zasunutý a nevíte, jak je zajištěný. Tak bych byl raději, abyste si z našich lanovic udělali oko, přes které se potom budeme spouštět a jistit," upozorňuje hasiče velitel cvičení Jan Dvořák.
„Pravděpodobně vám to nedá jedna lanovice. Takže propojíte dvě lanovice. Lezec záchranář si nachystá dynamické lano a připraví se na výstup na sloup."

Trutnovští hasiči obsadili lanovku v Mladých Bukách. Cvičili záchranu osob v případě poruchy

První lezec je připraven na výstup na sloup. Leze po žebříku, kolega ho ze země jistí. Už je nahoře a připravuje se sjet po laně k pasažérům.

Čtěte také

„Tohle je jedna z těch nebezpečnějších částí té záchranné akce. Pokud by spouštěč měl špatně zbudovaný kotevní bod nebo by ho nedokázal odjistit, tak by se mohlo stát, že oba dva mohou po tom laně sjet až dolů," vysvětluje Jan Dvořák.

Záchranář se dostává nad sedačku, zajišťuje se a jistič mu začne povolovat lano.

Pomalu jednoho po druhém spouští na zem. Další cvičení hasiče čeká začátkem prosince už za reálných zimních podmínek.

Spustit audio

Související