Trutnovskou pohotovost zima nepřekvapila

23. září 2010

Lékařská pohotovost v Trutnově má za sebou první dny zimní lyžařské sezony. Ani zvýšený příliv milovníků zimních sportů ale lékaře nepřekvapil, i když se hory zatím plnily hlavně o víkendech, kdy jsou nové lékařské pohotovosti otevřeny. "V zimě jsme na více pacientů zvyklí. Je to dáno už polohou nemocnice," říká ředitel Oblastní nemocnice Trutnov, a. s., MUDr. Martin Limburský. Nejvíce příchozích končí na chirurgii, část potom na interně. Nemocnice se právě kvůli tomu dlouhodobě na chirurgické, traumatologické a ortopedické výkony specializuje.

Hlavní sezona nemocnici teprve čeká. Nárůst počtu ošetřených lidí pohotovosti zaznamenaly jen malý. O víkendech teď na pohotovost přichází v průměru 26 lidí za den, od začátku října to znamená 420 návštěv. "Chci maximálně pochválit lékaře, kteří na pohotovostech pro dospělé i pro děti slouží bez jakýchkoli problémů. Máme nasmlouváno asi 15 lékařů pro dospělé, nasmlouvané máme i výkony s pojišťovnami, výborná spolupráce je taky s terénními lékaři a týká se to i dětské pohotovosti. Řekl bych, že spolupráce je přímo příkladná," pochvaluje si ředitel Limburský.
Problémy se zatím nevyskytly ani s pacienty z Vrchlabí. Právě oni se obávali o dostupnost pohotovostní péče po změně systému. Trutnovská nemocnice zatím nemusela v souvislosti s pohotovostmi řešit jedinou stížnost. "Pacientů se dotazujeme i v anonymních anketách, připomínky ihned řešíme," přiznává Limburský, který se neobává ani zavedení nových poplatků za ošetření. O způsobu jejich vybírání nyní rozhoduje Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje, a. s. "Předpokládám, že to bude kombinace automatů a přímého výběru v ordinaci. Systém chceme nastavit tak, aby co nejméně zatěžoval jak pacienty, tak lékaře," uvádí Lukáš Pochylý, tiskový mluvčí Zdravotnického holdingu.
Zvláštní kapitolou bývá ošetřování cizinců. Po vstupu ČR do Evropské unie se ale situace zlepšila. "Kupodivu máme pohledávek minimum," říká ředitel trutnovské nemocnice Martin Limburský, "vše se řídí mezinárodními dohodami, platby čerpáme buď přímo od zahraničních pojišťoven nebo od klienta, kterému pak jeho pojišťovna náklady uhradí," dodává.

Spustit audio